Rühm eksperte jõudis ÜRO julgeolekunõukogule esitatud raportis järeldusele, et al-Zawahiri katsed taastada terrorivõrgustiku juhtkonna tegevus Pakistanis on ebaõnnestunud. Samas ütlesid eksperdid, et mitmed al-Qaidaga seotud rühmitused korrigeerivad oma taktikat ja otsivad uusi sihtmärke, säilitades samas võimekuse korraldada surmavaid rünnakuid, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Ühest küljest on Prantsusmaa juhitud sõjalisel operatsioonil Malis ning Aafrika Liidu missioonil Somaalias al-Qaida võitlejate vastu edu saavutatud, kuid teisest küljest on Süüria kodusõda loonud soodsa pinnase välisvõitlejate riiki imbumiseks ning seal vägivallategude sooritamiseks.

"Al-Qaida ja selle harud on senisest mitmepalgelisemad ja lõdvemalt seotud, neid ühendab üksnes laialivalguv ideoloogia ning pühendumus terroristlikule vägivallale," seisis raportis. "Nõrgestatud ja killustatud al-Qaida pole siiski purustatud. Võrgustiku vähenenud suutlikkus ja ideoloogiline külgetõmbejõud ei tähenda terrorirünnakute ohu möödumist," lisasid eksperdid.

Nende hinnangul viivad al-Qaidaga seotud rühmitused ja isikud läbi uuendusi rünnakute sihtmärkide, taktika ja kasutatava tehnoloogia osas.