Liidumaade ühendamisest on Saksamaal räägitud aastakümneid, kuid tegelikke ühinemisi pole seni toimunud. Näiteks 1996. aastal pidi Berliini linn ühinema seda ümbritseva Brandenburgi liidumaaga. Brandenburglased lükkasid aga ühinemise tagasi, sest kartsid, et jäävad pealinna tagamaaks, vahendab YLE Uutiset.

Mitmed liidumaad kannatavad suure rahapuuduse all, mida püütakse leevendada laenuraha abil. 2020. aastal hakkab kehtima korraldus, mille järgi ei ole võlgade suurendamine enam lubatud. See võib sundida vaesemaid liidumaid ühinema.

Die Welt kirjeldab võimalikku tulevikunägemust, milliseks võiks Saksa liidumaade kaart kujuneda. Praeguse 16 asemel jääks Saksamaale alles üheksa liidumaad.

Riigi põhjaossa moodustuks „Põhjamaa“, millesse kuuluksid praegused Hamburg, Schleswig-Holstein ja Mecklenburg-Vorpommern. Lõuna pool ühineks Saarimaa Reinimaa-Pfalziga, Tüüringi Saksimaaga, Bremen Alam-Saksimaaga ning Berliin Brandenburgi ja Saksimaa-Anhaltiga. Vaid Baierimaa ja Baden-Württemberg ning Hessen ja Põhja-Reini-Vestfaal jäeksid omaette.

Saksa riigi juhtkond oleks liitumisega rahul, sest see tooks suurt kasu. Suuremad liidumaad suudaksid paremini konkureerida teiste Euroopa Liidu piirkondadega. Lisaks sellele säästetaks liidumaade ametnike ja poliitiliste otsustajate vähenemisega sadu miljoneid eurosid.