Lennukid pidid pommitama lähedal asuval Townshendi saarel paiknevat polügooni, kuid see missioon katkestati. AV-8B Harrier tüüpi lennukitel oli kütus otsa lõppemas ning nad ei oleks suutnud pommilastiga maanduda, teatas USA merevägi. Intsident juhtus õppuste Talisman Sabre käigus, millest võtavad osa USA ja Austraalia sõjaväelased, vahendab BBC News.

Õppus tühistati, sest see oleks kujutanud endast ohtu piirkonnas viibinud inimestele.

„Pommide alla viskamine ei olnud ohutu. Otse nende all oli tsiviilaluseid,“ ütles USA seitsmenda laevastiku esindaja William Marks ABC raadiole.

Lennukid viskasid pommid Austraalia Queenslandi osariigi ranniku lähedal asuvale merekaitsealale. Ükski neist ei plahvatanud.

Pommid, millest igaüks kaalub 225 kilogrammi, ei kujuta endast ohtu laevaliiklusele, teatas USA merevägi. Plahvatamata lõhkekehade asukoht kavatsetakse märkida merekaartidele.

„Mõju keskkonnale on minimaalne,“ ütles Marks. „Olukord on ohutu keskkonnale, laevaliiklusele, navigatsioonile.“

USA merevägi teatas, et on valmis kaaluma pommide merepõhjast üles tõstmist.

„Kui (Suure Vallrahu) pargiteenistus ja Austraalia valitsusasutused otsustavad, et tahavad pommide ülestõstmist, koordineerime me nendega seda ülestõstmise protsessi,“ ütles seitsmenda laevastiku pressiesindaja David Levy.

Suur Vallrahu on maailma suurim korallmoodustis rikkaliku mereelustikuga. Selle pikkus Austraalia idaranniku lähedal on üle 2600 kilomeetri.