Kuningliku Kanada ratsapolitsei lääneranniku julgeolekujõud on jälitanud John Stewart Nuttalli ja Amanda Marie Korodyt alates veebruarist ning vahistasid nad Briti Columbia provintsis Abbotsfordis esmaspäeval, teatab ajaleht Toronto Star.

Teisipäevasel pressikonverentsil näidati ajakirjanikele fotosid kolmest kiirkeetjal põhinevast seadeldisest, mis vahistamise käigus leiti. Üks sisaldas roostes naelu ning teised oli väidetavalt plaanis täita mutrite, poltide, naelte ja seibidega. Sellist pommivalmistamise viisi populariseerisid islamistlikud võitlejad Iraagis ja Afganistanis ning sellel olid rängad tagajärjed Bostoni maratoni finišijoone lähedal selle aasta mais.

Politsei teatel ei ole andmeid kontaktidest või abist välisriikide terrorirühmituste poolt.

Advokaat Tom Morino sõnul pöördus Nuttall islamiusku aastaid tagasi. Merino ei osanud öelda, kas ka Korody on moslem, kuid kirjeldas teda väga vaikse noore naisena, kes on suhtele väga pühendunud.

Korody tuttav keskkooli ajast ütles, et tema arvates pöördus naine islamiusku kolm aastat tagasi.

Politsei teatel hakati asja uurima pärast vihjet Kanada julgeoleku ja luureteenistuselt. Paar astus väidetavalt samme, et õppida valmistama lõhkeseadeldisi, mis on mõeldud vigastuste ja surma põhjustamiseks ning arutas mitmeid võimalikke sihtmärke ja tehnikaid. Politsei teatel avalikkus otseses ohus ei olnud.