Rääkides Eesti erakonnamaastikust, märkis keemik Strandberg, et erakonnad on "evolutsiooni tupiktee" ning et loodus tihtipeale arendabki värdvorme, nagu praegused erakonnad, selleks, et need edasises arengus kaotada. Visionäär arvas, et erakondade asemele tuleb üldse mingi otsedemokraatia.

Eetikast pakatades seletas Strandberg, et erakonnad või üldse MTÜ-d,kes oma asju kohtu kaudu peavad ajama, on moraalselt juba kadunud. Ja veel ingellikumalt kõlasid Marek Strandbergi sõnad, et erakondade trikitamise vastu aitab ühiskonnas vaid vaba sõna. Just ajakirjandus ja vilepuhujad suudavad parteide taktikat edukalt paljastada, tõdes Strandberg. Ja ilma Eesti Ekspressi paljastuseta ei oleks Reformierakond ealeski üles tunnistanud, et nad korduvalt Viru- ja Võrumaal hääletamisel võltsisid.

Häämeelel kuulas neid sõnu teine saatekülaline, Eesti Ekspressi peatoimetaja Janek Luts.

Mida maksab keemik Strandbergi manitsus erakondade moraalile, kui just Strandberg ise keeras tuksi Eestimaa Roheliste erakonna? Ja keeras kohtu kaudu. Lugu oli nii: Strandberg, kes roheliste juhatuses oli vähemusse jäänud, läks 2010. aastal Harju Maakohtusse, et enda mõju Rohelises erakonnas taastada. 6. aprillil 2010 kinnitas Harju Maakohus kompromissotsuse, millega Marek Strandberg (esindades juhatuse vähemust) tühistas Roheliste juhatuse valimised. Järgnevalt viskas Strandbergi leer, keda erakonna enamus enam ei usaldanud, Roheliste ridadest välja tuntud eesträäkijad Peeter Jalaka, Mikk Sarve, JüriGinteri, Tanel Tammeti, Egge Kulbok-Lattiku, Ott Köstneri ja rea teisi.Tubli rohelise tegijana tuntud Toomas Trapido loobus järgmistel riigikogu valimistel Rohelise Erakonna nimekirjas kandideerimast. See oligi keemiku eutanaasiasüst Eestimaa Rohelistele.

Marek Strandberg saavutas küll kohtu kaudu kontrolli erakonna üle, kus ta oma kavaldamise tõttu enam populaarne ei olnud. Ent sisuliselt kustutas Strandberg erakonna ära: intriigi tulemusena lahkus rida ausaid tegijaid. Riigikogu valimistel said Rohelised üleriigiliselt3,8% antud häältest. Ei aidanud ka väljavistatud vanade tegijate asemel nimekirja võetud Mareki kaaslased EÜS-ist Kaarel Tarand ja Eerik-Niiles Kross. Veel 2007. aasta valimistel olid rohelised teeninud 7,1%häältest.

Mis puudutab partei põhja viinud Strandbergi mõistlikke seisukohti ajakirjanduse ja vaba sõna suhtes, siis - kui siiras on rublamüüja seekord? On Marek Strandbergil peale omakasu mingeid püsivaid seisukohti? Vaatleme näiteks Mareki hääletust Riigikogus nn. Langi ajakirjandusseaduse puhul. Roheliste erakond, nagu ka osa IRL ja Sotside esindajatest, olid otsustanud hääletada Reformierakonna seaduse vastu. Reformierakonna seadus annab väljundi Rein Langi vimmale vaba ajakirjanduse vastu; pole teada, et Eesti ajakirjandus oleks kaldunud kunagi allikaid reetma, seega pole karmil "allikakaitseseadusel" tegelikult mõtet.  Ajalehed protestisid Reformierakonna seadus-nuia vastu tühjade esilehekülgedega.

Ent vaba sõna kammitsemise seadus läks läbi ühe hääle - Marek Strandbergi häälega.

Strandberg, kelle kohale enne hääletamist Riigikogu saalis kummardus Reformierakonna aju Rain Rosimannus ja kiirelt midagi lubas/sosistas, hääletas Rein Langi seaduse poolt. Teised rohelised nii ei teinud.Eetiline endine poliitik Strandberg pildus netilehel veel tigeda tiraadi vaba ajakirjanduse pihta.