Marimekko „Metsänväki“ („Metsarahvas“) on kopeeritud otse ukrainlanna Maria Primatšenko maalilt „Rott teel“. Kangal kujutatud puud on maali nii selge koopia, et seda märkab igaüks kaht pilti võrreldes, vahendab Iltalehti.

Kangakavandaja tegu jäi saladusse kuueks aastaks. Marimekko kuulis plagiaadist alles siis, kui Helsingin Sanomat firmaga lugeja vihje peale ühendust võttis.

„Informatsioon selle kohta, et kanga „Metsarahvas“ alusena on tegelikult kasutatud teise kunstniku tööd, on meile suur šokk ja sügav pettumus,“ ütles Marimekko kunstiline juht Minna Kemell-Kutvonen Helsingin Sanomatele.

„Rott teel“ on maalitud 1963. aastal. „Metsarahvas“ pärineb 2007. aastast. Primatšenko suri 1997. aastal.

Plagiaadi toob veelgi nähtavamalt esile see, et kanga motiivi kasutatakse kaunistusena ühel Finnairi lennukil. Sellest anti teada mai alguses ja liinile läks lennuk 15. mail. Helsingin Sanomatele vihje andnud kunstihuviline märkaski sarnasust just Finnairi lennukil.

„Kristina Isola kavandatud „Metsarahvas“ jutustab tugevalt soomlusest ja sellest metsa loodud energiast,“ kirjeldas Kemell-Kutvonen kangast pressiteates, kui kuulutati välja koostöö Finnairiga.

Eelmisel aastal kaunistati Marimekko kangamotiiviga ka teine Finnairi lennuk.