Teisipäeva õhtul ja öösel teatati mitmetest tulekahjudest Husby lähedal asuvates piirkondedes, naaberlinnaosades Tenstas ja Kistas. Põlenguid on olnud ka Jakobsbergis, Sollentunas, Norsborgis, Vårbergis, Skarpnäckis, Skärholmenis, Fittjas ja Bredängis. On ette tulnud ka muud vandalismi.

Husbys viibiv Delfi reporter kirjeldas kell 0.30 (Rootsi aja järgi 23.30), et tõmmude noorte kambad on kogunenud metroopeatuse juures asuvale keskväljakule.

Südaöö paiku põles lahtise leegiga Husby Gårdi hoone. Sündmuskohal viibis viis politseiautot ning sama palju päästjate autosid. Kohal oli ka palju meedia esindajaid.

Kella 1 paiku oli lõhkumistest teateid ka Jakobsbergist ja Norsborgist.

Politsei: olukord on endiselt kontrolli all

"Täna on olukord rahulik, meil on ka rohkem patrulle väljas kui tavaliselt. Ka Husbys," kinnitas teisipäeva õhtupoolikul Delfile Stockholmi piirkonna eest vastutav politsei pressiesindaja.

Politseinikud käisid päeval rääkimas ka koolides ning kohtusid ka
lastevanematega, et vanemad oskaksid oma laste tegemiste järgi paremini vaadata.

"Võimalik, et jahe ilm on samuti põhjuseks, miks pole tänavatele tuldud,
aga pigem on oluline inimestega suhtelemine ja see töö, mida oleme teinud
kaks päeva inimestega."

Husbys viibiva Delfi reporteriga rääkinud  20ndates aastates noormees sõnas hilisõhtul, et täna tõenäoliselt nii suuri rahutusi kui varasematel öödel ei tule.

Küll aga pidavat kolmapäeval kella 17 paiku algama meeleavaldus politsei tegutsemise ja vägivallatsemise vastu.

Pärast kella kolme öösel hakkasid põlengud vaibuma, teatab SVT.

„Meil on olnud palju tulekahjusid kogu õhtu ja öö jooksul, aga me arvame, et Husbys on eelmiste öödega võrreldes olnud märksa rahulikum. Piirkonnas on põletatud palju autosid, aga mitte rohkem kui eelmistel öödel. On kurb, et Husby Gård maha põles,“ ütles Stockholmi politsei kriminaalpolitseiosakonna esindaja Lars Byström kella nelja ajal hommikul SVT-le ja jätkas:

„Sel ööl on murettekitav, et meil on olnud mitmeid samalaadseid sündmusi (Stockholmi) lääni teistes osades ja see teeb asja keerulisemaks. Ja siis on kahjuks nii meid kui ka päästeteenistust kividega loobitud, eelkõige Södertörnis.“

Järgmistel päevadel on politsei Byströmi sõnul valmis tugevdatud ressurssidega, kui seda peaks vaja minema.

Jakobsbergi keskuses purustati politseijaoskonna ja keskusehoone aknad. Kogu piirkonnas pandi põlema mitmeid autosid. Kohale saabunud politseinikke loobiti kividega.

SVT reporteri Jens Larssoni sõnul oli olukord Husbys rahulikum kui eelmistel öödel.

„Olid mõned inimesed, kes liikusid tänavatel ja väljakul sel ajal, kui me seal olime. Teistes kohtades oli asi hullem. Jakobsbergis näiteks,“ ütles Larsson.

Enne seda toimus kolm autopõlengut Norsborgi keskuses ja taas loobiti politseinikke kividega. Olukord rahunes aga üsna kiiresti.

Üks Stockholmi politseinik ütles veidi pärast keskööd SVT-le, et tegutsemine teisipäeva õhtul oli lootusetu.

„On kõike muud kui rahulik. Me oleme läbini räpased ja väga väsinud. Igal pool põleb,“ ütles politseinik.

Politsei ja päästeteenistus kutsuti ka Husby Gårdi, kus asuvad kunstnike ja käsitööliste töökojad, ning kus ühes hoones puhkes suur tulekahju. Tuletõrjujate sõnul ei olnud hoonet võimalik päästa.

„Üks mees arreteeriti kella ühe ajal öösel, kahtlustatuna süütamises raskendavatel asjaoludel Husby Gårdis,“ ütles politsei kommunikatsioonikeskuse esindaja Towe Hägg.

Üks isik vahistati kallaletungi ettevalmistamise eest. Lisaks sellele võeti kolm inimest kinni vandalismiakti ettevalmistamise eest Kistas. Neil oli kaasas süütevedelik.

Politsei pani õhtul valmis lisajõud ning kogu Stockholmi lääni politsei oli valmis sekkuma.

Enamik Suur-Stockholmi tuletõrjedepoosid osales õhtul ja öösel põlengute kustutamisel.

„Meil oli alates kella 19-st Bredängi, Husby, Tensta ja Rinkeby piirkondades 51 väljakutset. Muu hulgas põles massiliselt autosid ja ka üks hoone, mis kuulub Husby Gårdile, mis kahjuks hävis täielikult,“ ütles Suur-Stockholmi tuletõrjeteenistuse esindaja Mats Kero veidi pärast keskööd SVT-le ja lisas, et valmisoleku säilitamine on raske, kui ühel ajal tuleb nii palju väljakutseid. Kuid seni on ressurssidest piisanud, kuigi Husby Gårdis oli mõningatest ressurssidest puudus.

Ajaleht Dagens Nyheter teatas, et umbes 30 tuntud võitluskunstide harrastajat püüdsid kolmandal rahutusteööl Husby keskuses noortega rääkida, et vägivald ja vandaalitsemine lõpetada ja olla vahendajaks kohalike elanike ja politsei vahel.

„Me oleme siin, sest ei suuda kodus istuda ja lihtsalt kuulata uudiseid selle kohta, mis toimub,“ ütles Rootsi kickboxing'u koondise kapten Hayes Jemide, kes on ise üles kasvanud Husbys ja Akallas.

Eile ja pühapäeva öösel põletati Stockholmis maha mitmeid autosid ning loobiti politseinikke ja tuletõrjujaid kividega.

Rahutuste põhjuseks on tõenäoliselt sotsiaalsed probleemid immigrantide linnaosas või 69-aastase relvastatud mehe politsei poolt mahalaskmine selle kuu algul.