Baden-Württembergi liidumaa prokuratuur teatas, et mees arvatakse olevat koonduslaagris töötanud 1941. aasta sügisest kuni selle sulgemiseni 1945. aastal, vahendab The Local.

Võimud keeldusid kahtlusaluse nime avaldamast, kuid meedia ja Simon Wiesenthali keskus teatasid, et tegemist on Hans Lipschisega, kes on Simon Wiesenthali keskuse kõige tagaotsitumate natside nimekirjas ning teenis väidetavalt SS-i diviisis Totenkopf.

Oma kodus vahistatud mees käis kohtu ees ja võeti vahi alla, teatas liidumaa pealinnas Stuttgardis asuv prokuratuur. Praegu valmistatakse ette süüdistust.

Lipschis on elanud Baden-Württembergi linnas Aalenis ning ütles väidetavalt võimudele, et töötas okupeeritud Poolas asunud laagris koka, mitte valvurina.

Prokuratuur teatas aga, et tõendid viitavad sellele, et kõnealusel kahtlusalusel olid palju laialdasemad ülesanded. Arvatakse, et kahtlusalune ei tapnud ise vange, vaid pigem aitas kaasa kuritegude toimepanijate tegudele.

Vaatamata kõrgele eale läbis kahtlusalune meditsiinilise läbivaatuse ja leiti, et ta on piisavalt hea tervise juures, et ta võiks vahi alla võtta.

Simon Wiesenthali keskuse 2013. aasta raportis on Lipschis tagaotsitumate natside nimekirjas neljandal kohal.

Natsid andsid Leedus sündinud Lipschisele etnilise sakslase staatuse. Ta kolis 1956. aastal USA-sse, kuid deporteeriti 1983. aastal Saksamaale, sest ei avaldanud oma SS-i minevikku.