Laupäeval korraldas paremäärmuslik erakond Jobbik WJC kohtumise Budapestis korraldamise vastu protestimeeleavalduse. Erakonna juhid esinevad regulaarselt juudivastaste avaldustega, vahendab BBC News.

WJC koguneb tavaliselt Jeruusalemmas, kuid Ungari valiti sel aastal toimumispaigaks, et rõhutada väidetavalt suurenevat antisemitismi Euroopas.

„Antisemitism on vastuvõetamatu ja seda ei saa tolereerida,“ ütles Orbán juudikongressi kogunemise avamisel ja lisas, et Ungari valitsusel on moraalne kohustus deklareerida nulltolerantsi antisemitismi suhtes.

WJC väljendas aga pettumust selle üle, et Orbán ei rääkinud eraldi Jobbikust, mis on suuruselt kolmas erakond Ungari parlamendis.

„Peaminister ei astunud vastu probleemi tõelisele iseloomule – ohule, mida kujutavad endast antisemiidid üldiselt ja paremäärmuslik Jobbik konkreetsemalt,“ teatas WJC oma avalduses.

Maailma juudikongressi president Ronald Lauder ütles, et juudid peavad taas aru, kas neil on Ungaris ohutu.

Jobbiku laupäevast üritust nimetati tähelepanuavalduseks bolševismi ja sionismi ohvritele.

Iisraeli vallutajad, need investorid, peaksid endale otsima maailmast mõne teise riigi, sest Ungari ei ole müügis,“ ütles Jobbiku esimees Gábor Vona kokku tulnud rahvahulgale.

Jobbiku esindaja Ungari parlamendis Márton Gyöngyösi ütles, et Ungari on allutatud sionismile, muutunud kolonisatsiooni sihtmärgiks, samas kui põlisrahvas võib mängida ainult kõrvalosa.

Orbán oli andnud politseile käsu Jobbiku marss keelata, kuid Budapesti kohus tühistas selle keelu.