Arvamusuuringud näitavad, et üle 80 protsendi ameeriklastest toetab laiendatud taustauuringuid relvaostjatele, kuid senatis jäi sellesisulisel ettepanekul 17. aprillil vajalikust 60 toetushäälest puudu kuus, vahendab Daily Telegraph.

Ettepanek, mille selle pooldajad on lubanud uuesti esitada, on oluline osa president Barack Obama jõupingutustest relvad USA-s kontrolli alla saada pärast Connecticuti osariigis Newtownis toimunud kooliveresauna.

Hääletustulemus senatis on selge märk relvalobi ja eriti NRA mõjukusest. Sunlight Foundationi andmetel kulutas NRA 2012. aasta kampaaniatsükli ajal 18,6 miljonit dollarit. Organisatsioonil on üle nelja miljoni liikme.

NRA kogunemine USA suuruselt neljandas linnas, mis kestab reedest pühapäevani, on pühendatud USA põhiseaduse teise paranduse ülistamisele. Selle seaduseparandusega anti kodanikele õigus kanda relva.

NRA kogunemisele oodatakse umbes 70 000 osavõtjat, kellele näidatakse tulirelvade ja jahivarustuse tootjate moodsamaid tooteid ning kellel on võimalik end registreerida jahiretkedele üle kogu maailma.

Toimub ka suur meeleavaldus nimega Stand and Right Rally, kus osaleb poliitikakommentaator Glenn Beck, mängivad kantrimuusikud ning kõnelevad relvaomamise pooldajad, sealhulgas Alaska endine kuberner Sarah Palin, Texase kuberner Rick Perry ja Louisiana kuberner Bobby Jindal.

Üritus tõmbab ligi ka protesteerijaid, kes kavatsevad meelt avaldada relvade üle suurema kontrolli kehtestamise poolt.

Pärast NRA eelmisel aastal toimunud kogunemist St. Louisis algatas üleriigilise debati relvaomamise üle taas detsembrikuine tulistamine Connecticuti osariigis Newtowni Sandy Hooki koolis, kus said surma 20 last ja kuus täiskasvanut. Connecticuti, Colorado, Marylandi ja New Yorgi osariikides on vastu võetud relvakontrolliseadused, samas kui Arkansases, Wyomingis ja Lõuna-Dakotas on relvapiiranguid hoopiski lõdvendatud.

„Peaaegu kohe pärast tragöödia toimumist Newtownis sai selgeks, et järgnenud surve erinevate uute relvadevastaste seaduste kehtestamiseks oli palju vähem seotud koolide ohutusega kui aastakümnetepikkuse ristisõjaga teise paranduse hävitamiseks,“ kirjutas NRA tegevjuht Wayne LaPierre ajalehes Houston Chronicle avaldatud arvamusartiklis. „NRA liikmed esindavad kõike seda, mis on Ameerikas hea ja õige.“