Toomas
16.04.2013 15:04
Praktiliselt iga lause järele tuleb panna viide, mis näitaks, kust sa selle võtsid. Kuna kogu teooriaosa on sisuliselt kopi-peist igas töös, siis minul on küsimus, kuidas on võimalik teha mingit tööd, mis ei oleks plagiaat? Põhimõtteliselt ei olegi see võimalik, küsimus on ainult vormistamises ja selles, kas keegi on su peale kade ja kaebab või mitte! Tahate öelda, et mõtlen keset ülikooli mingi täiesti uue teooria valmis, mis ei ole võtnud mitte kusagilt mitte mingisugust infokildu? Päris, et on võimalik!

Plagu
16.04.2013 15:07
Kuulsin hiljuti, et ka iseenda varasemate tööde kasutamine uues töös ilma viitamata olevat plagiaat ja keelatud. Suur osa teadlastest on ju spetsialiseerunud kitsale alale ja tegelikult kirjutavad sama juttu korduvalt. Pelgalt korrektne viitamine siin ei aita sest kui tahad suurt osa oma varasemast tööst kasutada, siis see pole enam normaalses mahus viitamine vaid kompilatsioon ja jälle keelatud. Kas siis on nii, et iseendalt ei tohi varastada?

juhataja
16.04.2013 15:07
Ma soovitan kõigil, ka erafirmadel, kontrollida oma töötajate haridusdokumente ja teha päringud nende kontrollimiseks ülikoolidesse. Ka nendel, kel suuri kogemusi ja saavutusi. See oli 10 aastat tagasi väga levinud, et märgiti CV-sse magistrikraad, mida tegelikult polnud.

Archie
16.04.2013 14:56
Teistele autoritele viitamine pole vale, kui just nimelt viidatakse. Ei saa võtta kellegi teise doktoritööd ja sealt lauseid maha viksida. Fakte kasuta nagu tahad ning enda arvamusi kirjuta nagu heaks arvad - ära teiste ideesid maha ahvi.

Tipikas 1992
16.04.2013 15:28
Teaduskirjandust genereeritakse tänapäeval eksponentsiaalses astmes. Plagiaadikontrollil on üks oluline puudus: kui sa kirjutad mingi uurimuse, referaadi või väitekirja, siis sa pead ju tuginema varasematele uurimustöödele, alates kasvõi Pythagorasest ja Newtonist. Need viited saab ilusasti töösse sisse panna.

Kui käsitletava teema alginfo on sisse pandud, tulevad näiteks katsed, mõõtetulemused ja analüüs, kuhu sa pead ka omi mõtteid sisse kirjutama. Kuidas sa kontrollid läbi terve maailma teadusliku kirjanduse, et leida, kas keegi on antud lause juba niimoodi sõnastanud või mitte Plagiaadiprogrammiga? Absurd!

Nagu keegi eelpool juba kommenteeris, peab olema peast Einstein, et midagi totaalselt uut ja põhjapanevat leiutada/järeldada. Jalgrattaid leiutatatakse tänapäeval teineteisest sõltumatult virnade kaupa. Kui palju on teaduses näiteid, kus kaks teadlaste rühma tegutsevad samas valdkonnas ning au ja kuulsuse saab see, kes jõudis tund aega varem patendiametisse või oma artikli trükki anda. Kas teine rühm plagieeris? Kindlasti mitte, nad jõudsid lihtsalt samale järeldusele.

Koolides teevad õpilased juba mitmeid aastaid referaate nii, et nad teavad, millist plagiaadiprogrammi nende juhendaja kasutada võib, ning nad muudavad lausete järjekorda ja sõnastust seni, kuni kasvuhormooni, ptüi, plagiaaditest negatiivse tulemuse annab. Kas see on see, mida me tahame?

Isiklikult ei tahaks uskuda, et antud küsimuses on tegu Ctrl+C ja Ctrl+V kasutamisega. Isegi 5b ei tee enam niimoodi.

Twitter

Urmas ‏@ojaurm
Maaülikooli teadlasel õnnestus leida pimedast toast must kass ehkki kassi seal toas ei olnudki. http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/maaulikoolis-kaitstud-doktoritoo-tunnistati-plagiaadiks-autorile-antud-kraad-tuhistati.d?id=65981806

Hajaveeb ‏@hajaveeb

Kesklinna kohvikus naaberlauas. Pisike tüdruk küsib emalt- miks on kassile vurrud. Ema poriseb vastu- millega ta siis olema peaks, habemega?

Anvar Samost ‏@anvarsamost
"Kinnisvaraekspert: iga hinna eest ja igat asja ei ole mõtet osta" - siin on ilmselgelt rõhk sõnal "ekspert". #ekspert #analüüs #prognoos

andreaskaju ‏@andreaskaju
@anvarsamost Eesti kannatab üleüldiselt ekspertide türannia all juba aastaid

Arto Aas ‏@ArtoAas
@andreaskaju @anvarsamost Poliitikud saavad eksperdi tiitli üldiselt peale ametist lahkumist, kui nende ekspertiis kiirelt aeguma hakkab:)

Oliver Hainsalu ‏@OliverHainsalu
Bostonis suri 3 inimest ja kõik meediakanalid seda täis, Iraagis suri samal ajal pommiplahvatuses 31 ja ei midagi. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22149863