Kui eelmisel aastal tähistati Kim Il-sungi sünniaastapäeva raketiga satelliidi orbiidile saatmisega, siis sel aastal kahtlustab maailma üldsus, et
on kavas testida ballistilisi rakette või koguni valmistuda neljandaks tuumakatsetuseks.

Põhja-Korea on valmis dialoogi pidama

Sõjaka retoorikaga Põhja-Korea on viimastel päevadel tuure siiski veidi maha võtnud ning eile andis sotsialistlik riik teada, et mingil juhul oleks dialoog isegi võimalik.

Pühapäeval lükkas Põhja-Korea siiski veel tagasi Souli pakkumise alustada dialoogi Kaesongi ühise tööstuspargi tuleviku üle, nimetades seda "tühjaks poliitiliseks žestiks".

Samas kinnitati, et reaalne võimalus dialoogiks on olemas ning kõik oleneb "nende (Lõuna-Korea, Jaapani ja USA -toim) suhtumisest". Samuti soovitas sotsialistlik riik lääneriikidel alustuseks konfrontatsioonilisest lähenemisest loobuda.

Praegusel juhul on Lõuna-Korea ühinemisministri Ryoo Kihl-jae pakkumine "tähenduseta ja riukalik žest", mille tegelik eesmärk on varjata Souli plaane Põhja-Koreasse sisse tungida, teatas riigitelevisioon.

Väidetavalt on olukorra rahunemise märgiks ka Kim Jong-uni avalikusest juba kaheks nädalaks kadumine.

Kimi hoidumine avalikkuse pilgu alt pole küll ebatavaline, kuid praegu tuleb see keset pingelist olukorda kogu regioonis, kus ollakse valmis raketikatsetuseks Põhja-Korea poolt.

Mõned vandenõuteoreetikud näevad selles aga hoopis riigipöördekatset. Soul on taolised väited siiski ümber lükanud.

Eeldatavasti peaks Kim Jong-un rahva ette astuma täna õhtsustel pidustustel.

USA ja Lõuna-Korea on raketikatsetuses üsna veendunud 

USA, Lõuna-Korea ja Jaapan on aga veendunud, et Põhja-Korea teeb raketikatsetuse juba lähipäevil, tõenäoliselt just Kim Il-sungi sünnipäeval.

Ameerika mõjukaim hommikuprogramm Good Morning America spekuleeris eile, et raketikatsetus võib toimuda juba pühapäeva õhtul (Eesti aja järgi esmaspäeva hommikul -toim).

Kolmapäeval tõstis riik vähemalt ühe oma rakettidest püstisesse asendisse, mis viitab sellele, et see võidakse peagi välja lasta.

Pentagoni ametnik ütles, et raketi püsti tõstmine võis olla lihtsalt katsetus, et olla kindel tehnika töötamises või katse iga hetk raketi starti ootavad USA ja tema liitlased segadusse ajada.

Lõuna-Korea meedia teatel valmistub Põhja-Korea tõenäoliselt ka neljandaks tuumakatsetuseks.

Julgeolekuametnike sõnul on viimasel ajal märgata liikumist piirkonnas, kus viimane katsetus läbi viidi.

Kulukad pidustused "igavese presidendi" Kim Il-sungi auks

Suure Juhi sünniaastapäeva  tähistatakse akrobaatide, tänavatantsude ja lillenäitustega. Päeva lõpuks korraldatakse festival, millest võtab osa üle saja tuhande esineja.

Põhja-Korea igaveseks presidendiks kutsutud Kim Il-sungi sünnipäeva nimetatakse riigis päikese päevaks.

Eile toimus Põhja-Koreas aga maratonijooksuks, millega tähistati samuti riigipea sünniaastapäeva.

Võistlusel osales jooksjaid mitmetest erinevatest riikidest, sealhulgas Ukrainast, Tšehhist, Etioopiast ja Keeniast. Maraton toimus tänavu juba 26. korda.

Lõunanaabri andmetel kulutab Põhja-Korea riigijuhtide propageerimisele igal aastal tohutuid summasid. Möödunud aastal kulus Kim'ide dünastia ülistamisele 41,5 miljonit dollarit.

FOTOD: Pyongyangis on olukord hoolimata sõjaseisukorrast rahulik