Arvamusküsitlused näitavad, et enamik ameeriklastest toetab ründerelvade keelamist ja teisi relvakontrollimeetmeid. Kuid relvaomamist pooldavad organisatsioonid, sealhulgas USA rahvuslik relvaassotsiatsioon NRA, on teinud poliitikute hulgas lobitööd seaduseelnõu vastu, vahendab BBC News.

„Päev, mil toimusid Newtowni sündmused, oli kõige raskem päev minu ametiajal,“ ütles Obama tulistamispaigast Newtownist mitte kaugel Hartfordis peetud kõnes. „Aga ma pean teile ütlema, et kui me sellele ei reageeri, on ka see minu jaoks raske päev.“

Uudisteagentuur Associated Press teatab, et Obama silmis olid pisarad, kui ta rääkis Newtowni lapsevanemast Nicole Hockleyst, kes on öelnud, et palub igal öösel oma kuueaastast poega Dylanit, et ta tuleks tema unenägudesse, et ema võiks teda uuesti näha.

„Kui on ka üks asi, mida me võiksime teha, et isa ei peaks oma last matma, kas see pole siis väärt selle eest võitlemist?“ küsis Obama, keda katkestati korduvalt seistes ovatsioonidega.

Demokraadist president kutsus üles hääletama kolme prioriteetse relvaseadusesätte üle, mille ta on välja pakkunud: relvaostjate taustauuringute karmistamine, laskemoonamagasinide suuruse piiramine kümne kuuliga ja ründerelvade keelamine.

Senat loobus aga hiljuti välja pakutud ründerelvade keelust ja magasinide suuruse piiramisest, väites, et sellele pole piisavat toetust.

Presidendi sõnul on relvavägivalla ohjeldamine tähtsam kui parteipoliitika.

„Connecticut, jutt ei käi minust,“ ütles Obama. „Jutt ei käi poliitikast. Jutt käib õige asja tegemisest kõigile siinsetele perekondadele, kes on relvavägivalla tõttu lõhki rebitud.“

11 lapsevanemat, kelle lapsed Newtowni koolitulistamises surma said, sõitsid koos presidendiga tema ametliku lennuki Air Force One'i pardal Washingtoni.

Nende eesmärk on teha lobitööd kongressi liikmete hulgas, kes pole veel relvaseadusele oma toetust andnud.

„Tagamaks, et kongress sel nädalal edasi liigub, ei ole miski tähtsam kui nende jutu kuulamine,“ ütles Obama.

President kritiseeris vabariiklasi, kes on ähvardanud kasutada protseduurilist venitamistaktikat, et hääletamist relvaseaduse üle edasi lükata.

„Mõned inimesed Washingtonis kaaluvad juba mõtet kasutada poliitilisi trikke nende reformide üle hääletamise ärahoidmiseks. Mõelge sellele,“ ütles Obama. „Nad ei ütle mitte ainult, et hääletavad vastu ideedele, mida pea kõik ameeriklased toetavad. Nad ütlevad, et teevad kõik, mida suudavad, et takistada igasugust hääletamist nende sätete üle. Nad ütlevad, et teie arvamus ei loe. Ja see ei ole õige.“