Juurdepääs Souli rahastatud Kaesongi kompleksi on olnud tõkestatud alates kolmapäevast seoses kahe Korea vaheliste pingete järsu teravnemisega üle mitme aasta, vahendab BNS.

Kaesongi piiripunkti ilmus optimistlikult paar varustuse ja toorainega veokit, kuid nad pidid tagasi pöörduma, sest Põhja-Korea teatas, et ei lase üle piiri ühtegi inimest ega sõidukit.

Lõuna-Korea tegevjuhid on hoiatanud, et kui toorainete ja töötajate juurdepääsu takistatakse, peavad nad juba mõne päeva pärast oma tegevuse Kaesongis lõpetama.

Pyongyang lubas endiselt kompleksis viibinud lõunakorealastel lahkuda ning 92 inimest läks laupäeval Lõuna-Koreasse, seega on kompleksis veel 516 lõunakorealast.

Korea ühinemisministri Ryoo Kihl-jae ütles reedel, et toob Lõuna-Korea kodanikud tööstustsoonist ära, kui olukord seda nõuab.

Pyongyang on juba ähvardanud viia kompleksist ära 53 000 põhjakorealasest töölist, kelle on palganud 123 Lõuna-Korea firmat, ning kogu kompleksi sulgeda.

Kaesongi tööstuskompleks, mis asub Põhja-Korea territooriumil umbes 10 kilomeetri kaugusel kahe Korea piirist, rajati 2004. aastal piiriülese koostöö sümbolina.