Tähelepanu saabub aga niipea, kui räägin ebameeldivatest faktidest ja numbritest. Klassi hiilib vaikus ning korraga on palju lihtsam tähelepanu võita. Minu üllatuseks ei ole seni tehtud selgitustöö HIVi kohta ikka veel kõigile pärale jõudnud.

„Kui suur on võimalus, et mina võin sattuda nende hulka?” pärib noor neiu pärast minu väidet, et Eestis kõnnib ringi umbes neli tuhat inimest, kes ei ole oma viirusest teadlikud. Küsin temalt vastu, et kui see võimalus olekski vaid üks protsent, siis kas ta sooviks selle protsendi hulka kuuluda? Ilmselt mitte. Ega muud, kui kordan üle, mis on nende võimalused mitte nakatuda - olla ise teadlik ning tegutseda alalhoidlikult, et mitte saada järgmiseks juhuslikuks lotokaotajaks. Just see teadmine peab noortel meeles püsima.

See puudutab meid kõiki

Nende koolis veedetud tundide järel ning kolleegide ja sõpradega vesteldes adun selgelt, et jätkuvalt valitseb arusaam justkui meiesuguseid „normaalseid inimesi“ see HIV ikka väga ei puuduta.

Reaalsus on aga see, et tänaseks on HIVist saanud 25-49aastaste keskmiste Tallinna ja Harjumaa inimeste probleem. Nüüd levib viirus süstla asemel üha enam seksuaalsel teel. Need konkreetsed faktid panid ka minu elupõletaja kalduvustega hea sõbra järele mõtlema. Tema järgmine kõne mulle tuli arstikabinetist. „Testitud,” teatas ta võidukalt. Seekord läks tal õnneks, kuid loodetavasti tegi ta pärast testimist ka mõned korrektuurid oma käitumises. Ja isegi kui ta elustiil jääb endiseks, loodan, et edaspidi oskab ja tahab ta ennast paremini kaitsta.

Miks ma seda teen?

Miks võtta endale kohustus rääkida noortele „Tagasi kooli“ HIVi-teemalise eriprojekti raames nii keerulisest teemast? Vastan küsimusele küsimusega - aga miks mitte? Tegelikult tunnen rõõmu sellest, kui mõni noor lubab, et läheb end testima või oskab end tänu minu sõnadele kaitsta. Lisaks olen enda „kontole“ saanud nii mõnegi sõbra või kolleegi negatiivse testitulemuse.

Koolitunni alguses meeldivalt koketeeriv noorpaar oli pärast minu kolmveerandtunnist HIV-teemalist etteastet üksteisest pisut eemaldunud. Enam ei tundnud tütarlapsele tema patsiga mängiv noormees sugugi nii usaldusväärne. Pole viga, küllap nad said oma jutud räägitud ja loodetavasti läksid ka testima. Andestage minu enesekindlus, ent loodan, et tulen nendele noortele kõige intiimsematel hetkedel meelde. Ja siinkohal ei pea ma silmas oma isikut, vaid soovitust kuuluda nende hulka, kelle elu on muretum.

Tänavu on Eestis diagnoositud 68 uut HIVi nakatunut. Kokku on aastate jooksul HI-viirus diagnoositud 8445 inimesel, sealhulgas aids 392 inimesel. Arvatavasti on tegelik HIVi nakatunute arv oluliselt suurem, ulatudes 12 000 inimeseni. See moodustab 1,3 protsenti kogu Eesti tööealisest elanikkonnast.

1.-5. aprillini toimub „Tagasi Kooli“ raames HIV-teemaline eriprojekt, mille raames käivad „Koalitsioon HIV vastu“ ettevõtete töötajad ja kõik teised vabatahtlikud koolides rääkima noortele HIV/AIDSi ja turvalise seksuaalkäitumise teemadel. Sel aastal viiakse algatust läbi neljandat aastat.