Obama külastas moodsa sionismi rajaja Theodor Herzli ja Iisraeli endise peaministri Yitzhak Rabini haudu ning Yad Vashemi holokaustiohvrite memoriaali. Hiljem külastas ta Petlemmas Jeesuse sünnikirikut, enne kui lendab Ammani, et kohtuda Jordaania kuninga Abdullahiga, vahendab BBC News.

Obama alustas oma Iisraeli-visiidi kolmandat ja viimast päeva 1904. aastal juudiriigi sündi nägemata surnud Theodor Herzli haua külastamisega. Koos Iisraeli presidendi Shimon Peresi ja peaministri Benjamin Netanyahuga pani Obama hauale pärja ja asetas hauakivile juudi kombe kohaselt kivikese.

„Iisraeli riigi tähelepanuväärse rajamisega algust teinud visionääri külastamine ja meeldetuletamine on alandlikkust tekitav ja inspireeriv,“ kirjutas Obama külalisteraamatusse. „Olgu meie kahel riigil sama visioon ja tahe kindlustada rahu ja õitsengut tulevastele põlvkondadele.“

Seejärel jalutas Obama Yitzhak Rabini hauale, kelle tappis paremäärmuslane 1995. aastal pärast Oslo rahulepingule allakirjutamist toimunud rahvakogunemisel.

Taas asetas Obama hauale pärja ja kivikese ning ütles teadetekohaselt Rabini lastele ja lapselastele, et Rabin oli suur mees ning lisas: „Mõnikord on raskem panna alust rahule kui panna alust sõjale.“

Hiljem külastas Obama Yad Vashemi holokaustimemoriaali, mis tema sõnul illustreerib rikutust, millesse inimene võib langeda, kuid on ka mälestusmärk õiglastele rahvaste hulgas, kes keeldusid olemast kõrvaltvaatajad.

„Iisraeli riik ei eksisteeri holokausti pärast, kuid tugeva juudi riigi Iisraeli püsimajäämisel ei toimu sellist holokausti enam kunagi,“ lisas Obama.

Enne Läänekaldale Petlemma Jeesuse sünnikirikusse sõitmist oli Obamal kavas lühike lõunasöök Netanyahuga.

399. aastal Jeesuse sünnipaigaks peetava koopa peale ehitatud ja 6. sajandil pärast tulekahju uuesti üles ehitatud kirikut peetakse kristluses üheks pühamaks paigaks.

Reede pärastlõunal sõidab Obama Jordaaniasse, kus kohtub kuningas Abdullahiga ja ööbib. Räägitakse Jordaaniasse saabunud enam kui 350 000 Süüria põgeniku abistamisest, toppama jäänud Lähis-Ida rahuprotsessist ning poliitilistest reformidest Jordaanias.