Siiski ei pruugiks palestiinlased Obama arvates teha asundustegevuse lõpetamist rahukõneluste jätkamise tingimuseks. Läbirääkimistel ei ole mingit mõtet, kui oodatakse, et kõiges oleks ette kokku lepitud, teatab Associated Press BNS-i vahendusel.

"Me ei pea jätkuvat asundustegevust konstruktiivseks, kohaseks, millekski, mis rahueesmärgile lähemale viiks," ütles Obama. Aga, lisas ta, "sealne poliitika on kompleksne ja ma tunnistan, et see on küsimus, mida ei ole võimalik otsekohe lahendada, see ei lahene üle öö".

Palestiina omavalitsuse president Mahmoud Abbas kordas koos Obamaga Läänekaldal Ramallahis ajakirjanikele esinedes, et Iisrael peab ebaseaduslike asunduste ehitamise lõpetama, alles siis saab rahukõnelusi alustada.

"Meie ei nõua midagi, mis oleks ebaseaduslik või seadusevastane," ütles Abbas. "Sellepärast nõuame me Iisraeli valitsuselt asunduste ehitamise lõpetamist, et arutada kõiki meie probleeme ja nende muresid."

Obama ütles, et palestiinlased väärivad iseseisvat ja suveräänset riiki ning Iisraeli okupatsiooni lõppemist. Väljavaated luua katkematu territooriumiga Palestiina riik kõrvuti juudiriigiga eksisteerivad ikka, kui läbirääkimised uuesti käima lähevad.

"Ma usun absoluutselt, et see on ikka veel võimalik, aga ma arvan, et see on väga raske," sõnas ta ja lisas, et abiks oleks ka see, kui Iisraeli territooriumile rakette ei tulistataks.