Obama kohtub kolmepäevase visiidi käigus Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu ja palestiinlaste presidendi Mahmoud Abbasiga, vahendab BBC News.

Iisraeli saabus juba varem USA riigisekretär John Kerry, et presidendi visiiti ette valmistada.

Obamat on kodumaal kritiseeritud Iisraelis käimata jätmise eest esimesel ametiajal. Mõnede arvates näitab see, et ta ei ole sellele riigile piisavalt lähedane.

Obama administratsioon on aga korduvalt kinnitanud, et kaht riiki seob murdumatu liit.

Jeruusalemma ja palestiinlaste de facto pealinna Läänekaldal, Ramallahisse on kokku toodud tuhanded Iisraeli ja Palestiina julgeolekutöötajad.

Iisraeli hiljutistel valimistel domineerisid majandus- ja sotsiaalküsimused ning USA president on öelnud, et tal ei ole regiooni külastades kaasas mingit suuremat rahuplaani.

Obama suhted Netanyahuga on olnud kurikuulsalt jäised ning viimase avaliku arvamuse küsitluse järgi suhtub vaid kümme protsenti iisraellastest Obamasse positiivselt.

Visiidi peamine sündmus on Obama kõne Iisraeli rahvale. Obama põhiülesanne on ehitada sildu ja parandada oma mainet, mis annaks talle Iisraeli uue valitsusega suhtlemisel rohkem mõjukust.

Teisipäeval kogunesid Ramallahis ja Petlemmas palestiina meeleavaldajad, kellest ühed loopisid Obama pilte kingadega ja teised sõitsid neist autodega üle.

Jeruusalemmas kogunesid aga juutidest meeleavaldajad, kes nõudsid, et Obama vabastaks 1987. aastal USA-s Iisraeli heaks spioneerimise eest vangi mõistetud Jonathan Pollardi.