See habemes mees oli Tarmo Loodus ning parasjagu oli ta teel järjekordsele kohtumisele omavalitsustegelastega. Paraku muutis uudistesaatest kuuldu kogu Looduse tegevuse mõttetuks, sest suurem koalitsioonipartner Reformierakonna näol otsustas, et mingit haldusreformi ei tule.

Ja kuigi tublid regionaalministrid on aegade hämarusest saati püüdnud reformierakondlasi ümber veenda, ei ole tuul siiani müüri vastu saanud...

Ootamatul kombel võib senist suhtumist muuta Euroopa Komisjon. Nimelt on antud läbi lillede märku, et Eesti võiks taas oma haldusreformiga tegelema hakata. Nagu eurobürokraatidele kombeks, ei öelda, et tuleb liita Ruhnu Tallinnaga, vaid vihjatakse, et mõningaid teenuseid tuleb arendada ainult kohtades, mis on jätkusuutlikud. Aga nagu kirjutab tänane Eesti Päevaleht, on sõnastusest hoolimata asja mõte selge: euroraha saavad ainult jätkusuutlikud kohalikud omavalitsused.

See paneb aga Reformierakonna mõneti kahvlisse – siiani pole reformi tahetud (erakonna nimest hoolimata), aga Euroopa rahast ilma jäämine oleks ka totter. Seega tuleb Euroopa Komisjoniga raha üle läbi rääkides midagi välja käia ning ilmselt esitatakse ühe lahendusena just regionaalministri tõmbekeskuste lähenemine.

Oluline on aga märkida, et Euroopa Komisjon pole ainus, kes Eesti riigivalitsemise kitsaskohtadele tähelepanu on juhtinud. Sama tegi mõni aasta tagasi ka OECD, rõhutades rahvastiku vananemist, mis tähendab sotsiaalkulutuste kasvu ja maksulaekumiste masustumist. See muudab riigi rahakotti kõhnemaks ja sunnib kokkuhoiule, mida võiks saavutada sellesama müütilise haldusreformiga.

Paraku pole elu nii lihtne, et pärast paari väikevalla liitmist hakkab kohe säästetud miljoneid arvele tiksuma. Lisaks sellele tuleb üle vaadata riigiasutuste paiknemine ehk parandada koostööd kõige ja kõigi vahel ning suurendada omavalitsustele eraldatava raha hulka. Ahjaa, seda ei saa ju teha, sest Tallinnas on võimul... igatahes mitte Reformierakond.

Olgu võimul kes tahes, üks on selge – kui probleemidele juhivad tähelepanu rahvusvahelised organisatsioonid ja välja rändavad rahvahulgad, tuleb midagi ette võtta.