„Hiina võtab meilt töötlemata kaupu ja müüb meile töödeldud kaupu. See oli ka kolonialismi põhiolemus,“ kirjutab Sanusi ajalehes Financial Times. Tegemist on seni kõige jõulisema avaldusega ametis oleva Aafrika ametniku suust mandri suhete kohta maailma suuruselt teise majandusega.

Hiina ja Aafrika riikide vahelise kaubanduse maht oli 2012. aastal 200 miljardit dollarit, mis on 2000. aastaga võrreldes, kui Hiina oma Aafrika kiirendatud hõlvamise poliitikat alustas, 20-kordne. Selline kasv on saavutatud osaliselt tänu Aasias valitsevale suurele nõudmisele Aafrika ressursside järele. Buum tarbekaupade müügis, teenuste tarbimises ja tarbijate kulutustes on aga kokku langenud tootmise kahanemisega Aafrikas 12,8 protsendilt 10,5 protsendile sisemajanduse kogutoodangust.

Aafrika riigijuhid ja Aafrika arengupank on hiljuti kutsunud valitsusi üles tegema omavahel koostööd, et saada maksimaalselt kasu koostööst juhtiva kaubanduspartneriga, kuid traditsiooniliselt on aafriklased varjanud oma murelikkuse rahustava diplomaatilise sõnakasutuse taha.

Kontrastina viskab aga Sanusi Pekingile kinda. „Hiina ei ole enam „meiesarnane alaarenenud majandus“,“ kirjutab Sanusi. „Hiina on suuruselt teine majandus maailmas, majanduslik hiiglane, kes on võimeline samasugusteks ekspluatatsioonivormideks kui lääs. Hiina on Aafrika deindustrialiseerimise ja seega Aafrika alaarengu peamine kaasaaitaja.“

Sanusi kirjutab, et Aafrika riigid peavad reageerima kiskjalikele kaubandustavadele – subsiidiumidele ja valuutamanipulatsioonidele – mis annavad Hiina ekspordile eelisseisundi. Sanusi sõnul peab Aafrika ehitama infrastruktuuri ja investeerima haridusse, et kohalikud ettevõtted võiksid mandrisiseselt konkureerida, samal ajal kui Hiina tööjõukulud kasvavad.

„Hiina kaotab selle eelise, kui majandus kasvab ja jõukus levib,“ kirjutab Sanusi. „Aafrika peab võimalusest kinni haarama ja tooma Aafrikas tarbitavate kaupade tootmise Hiinast ära Aafrika mandrile. Ma ei saa soovitada lahutust. Ekspluateerivate elementide ülevaatamine selles abielulepingus on aga juba pikalt hiljaks jäänud.“

Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma hoiatas eelmisel nädalal lääne firmasid vana koloniaalse mõtteviisi eest Aafrikasse investeerimisel ning kutsus üles lõpetama Hiina mõju eest hoiatamise.

„Hiina teeb äri omal kindlal viisil ja me arvame, et näeme selles kasu,“ ütles Zuma Financial Timesile. „Aga me oleme väga, väga ettevaatlikud,“ lisas president, viidates Aafrika kolonialismikogemusele. Zuma sõnul peab selline suhe olema mõlemale kasulik ja see on ka väidetavalt Hiinaga kokku lepitud.