Kohus leidis, et Vitsuti süü omavolis ja väljapressimises pole tõendatud ning seetõttu tuleb ta õigeks mõista. Ühtlasi mõistis kohus väljapressimissüüdistuses õigeks ka koos Vitsutiga kohtu all olnud Kejo Jaanupi, vahendab BNS.

Samuti kohtupingis istunud Garri Grauberg kuulis õigeksmõistvat otsust ühes väljapressimisega seotud episoodis, kuid teise episoodi osas jäi ta süüdi ning sai kuueaastase vangistuse. Kuna tal oli ka varasema kuriteo eest osa karistusest kandmata, tuleb tal kokku vanglas veeta kaheksa aastat, kaks kuud ja kuus päeva.

Väljapressimises jäid süüdi ka Remo Martinson, Ott Kossar ja Siim Kossar, kes kõik said nelja-aastase vangistuse. Kossarid peavad selle kandmat tingimisi nelja-aastase katseajgaa, Martinsonil tuleb aga karistusest kolm kuud reaalselt trellide taga veeta, ülejäänud karistusaeg aga kanda samuti tingimisi nelja-aastase katseajaga.

Ühtlasi mõistis kohus Graubergilt, Martinsonilt ja Ott Kossarilt kannatanute tsiviilhagide rahuldamiseks välja kokku ligi 7900 eurot. Samuti tuleb süüdimõistetud kohtualustel tasuda sundrahad ja menetluskulud.

Jaanuari keskel taotles prokurör Vitsutile tingimisi vangistust. Prokuröri hinnangul on Vitsuti süü tõendatud ja kohus pidanuks talle määrama nelja ja poole aasta pikkuse tingimisi vangistuse viieaastase katseajaga.

Koos Vitsutiga kohtu all olevale Keijo Jaanupile taotles prokurör viieaastast vangistust ning Garri Graubergile koos varasemalt mõistetud, kuid osaliselt kandmata karistusosaga kaheksa aasta, kahe kuu ja kuue päeva pikkust vangistust. Ott Kossarile ja Siim Kossarile taotles süüdistaja nelja-aastast tingimisi vangistust sama pika katseajaga ning Remo Martinsonile le nelja-aastat vangistust, millest kolm kuud tuleks kohe ära kanda ja ülejäänu kanda tingimisi nelja-aastase katseajaga.

Vitsuti ja tema kaassüüaluste protsess algas Pärnu maakohtus juba mullu jaanuaris, kui kohtualused kinnitasid, et ei tunnista end süüdi.

Lääne ringkonnaprokuratuur saatis Vitsuti süüasja kohtusse juba tunamullu jaanuaris, süüdistades kokku kuut meest väljapressimises.

Eeluurimisel kogutud andmetel nõudis Vitsut koos Jaanupi, Graubergi, Martinsoni ja Kossaritega Pärnus, Tallinnas ja Järvamaal 2008. aasta sügisest kuni 2010. aasta veebruarini mitmelt inimeselt ähvarduste ja vägivallaga alusetult võlgade või teenuste eest tasumist. Vitsutil ja Graubergil lasus lisaks süüdistus ka omavolis.

Kokku tekitasid mehed uurimisandmetel kannatanutele rahalist kahju 34 512 euro ulatuses.

Süüdistatavatest neli on varem kriminaalkorras karistatud.

Väljapressimise eest grupi poolt, kui on kasutatud vägivalda, näeb seadus karistusena ette nelja- kuni kaheteistaastase vangistuse. Omavoli eest võib kohus määrata rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse.

Kriminaalasja menetles Lääne prefektuur, uurimist juhtis Lääne ringkonnaprokuratuur.