Texase osariigis kasuperes elanud kolmeaastase Maksim Kuzmini surm 21. jaanuaril põhjustas suurt viha Venemaal, kus tema surmaga õigustati lapsendamist keelava seaduse kehtsetamist. Reedel teatasid aga Texase ametivõimud, et Kuzmini surm oli õnnetus ja tema kasuvanemad on võimalikust kuriteokahtlusest vabanenud, vahendab uudisteagentuur Ria Novosti.

Vene laste ombudsman Pavel Astahhov väitis täna mikroblogivõrgustiku Twitter vahendusel, et USA võimud mätsisid juhtumi kinni. "Kolmeaastasest poisist sai suure poliitika ohver," säutsus Astahhlov.

Ombudsmani andmetel anti poisile korduvalt psühhotroopseid aineid ja teda peksti enne surma rängalt. "Poiss suri enne oma ema välja kutsutud kiirabi saabumist. Arstlike läbivaatuste raporti järgi oli poisil mitmeid vigastusi," kirjutas mees veebruaris.

Vene välisministeeriumi inimõigusvolinik Konstantin Dolgov väitel suri laps talle kasuema poolt osaks saanud julma kohtlemise tagajärjel.

Texase ametivõimude avaldatud meditsiiniraportis seisab, et Kuzmini kehast ei leitud mingeid aineid ja kehal olnud sinikad olid poisi enda tekitatud.

Viimastel andmetel sündis Maksim Kuzmin 9. jaanuaril 2010. aastal Eesti piiri lähedal asuvas Pihkva linnas.

Vene võimud on pikka aega kaevanud USA-sse lapsendatud vene orbude kohtlemise üle. Detsembris võttis riigiduuma vastuseks Ameerika Ühendriikide nõndanimetatud Magnistki nimekirjale vastu seaduse, mis keelab muu hulgas ameeriklastel Venemaalt orbusid lapsendada.