Jeruusalemmas ja Ramallahis asuvate Euroopa Liidu missioonide juhtide kirjutatud karmisõnalises raportis nimetatakse Iisraeli asunduste ehitamist Ida-Jeruusalemma süstemaatiliseks, tahtlikuks ja provokatiivseks ning juudiriiki süüdistatakse tahtlike poliitiliste valikute tegemises, mis ähvardavad kahe riigi lahenduse nurjata, vahendab AFP.

15-leheküljelises raportis nimetatakse ehitustöid Ida-Jeruusalemma lõunatiival Har Homas, Gilos ja Givat HaMatosis kõige märkimisväärsemaks ja problemaatilisemaks, sest kui see takistamatult jätkub, lõikab see aasta lõpuks kogu piirkonna ära Petlemmast.

„Nende kolme asunduse ehitamine on osa poliitilisest strateegiast, mille eesmärk on muuta võimatuks Jeruusalemma saamine kahe riigi pealinnaks,“ öeldakse raportis. „Kui asundustegevuse praegune tempo püsib, võib 2013. aasta lõpuks olla valmis puhver Ida-Jeruusalemma ja Petlemma vahel, mis muudab elujõulise kahe riigi lahenduse realiseerimise liialt keeruliseks, kui mitte võimatuks.“

2012. aastal kuulutati välja pakkumine 2366 uue asundusüksuse ehitamiseks, mida on enam kui kaks korda rohkem kui eelneva kolme aasta jooksul kokku, öeldakse raportis. Enamik neist Har Homas.

Tuuakse esile, et Iisrael kavatseb ehitada 3426 asundusüksust piirkonda E1, mis on ülitundlik maariba Läänekaldal Jeruusalemmast idas. Kui see teoks tehakse, ähvardab see 2300 beduiini sundusliku ümberasustamisega ja lõikab Läänekalda põhimõtteliselt kaheks.

Piirkonnas E1 otsustati ehitada karistuseks selle eest, palestiinlaste staatust ÜRO-s tõsteti.

Raportis tehakse kuus majandusalast soovitust. Euroopa Liidu liikmesriigid peaksid ära hoidma ja maha laitma Euroopa Liidust lähtuvaid finantstehinguid, sealhulgas otseseid välisinvesteeringuid asundustegevuse, infrastruktuuri ja teenuste toetuseks, ning suurendama teadlikkust sellega seotud probleemide kohta.

Samuti peaksid liikmesriigid tagama, et asundustest pärit toodetele ei kehtestataks soodustariife ning kõik sellised tooted oleksid selgelt märgistatud kui tooted, mis on pärit rahvusvaheliste seaduste järgi illegaalsetelt territooriumidelt.

Iisrael hõivas Ida-Jeruusalemma 1967. aasta Kuuepäevase sõja ajal ning annekteeris selle hiljem. Rahvusvaheliselt pole seda kunagi tunnustatud.

Iisrael peab kogu Jeruusalemma oma igaveseks ja jagamatuks pealinnaks ning ei pea ehitustegevust linna idaosas asundustegevuseks.

Iisraeli välisministeeriumi pressiesindaja Yigal Palmori sõnul näitab raport, et eurooplaste diplomaatiline missioon on ebaõnnestunud.

„Diplomaatiline missioon peaks ehitama sildu, mitte õhutama vastasseisu,“ ütles Palmor. „Nende konsulite diplomaatiline missioon on ebaõnnestunud.“