Delfi kirjutas täna, et riigikogu liige Jevgeni Ossinovski (SDE) on asunud halduskohtu kaudu haridus- ja teadusministeeriumiga võitlusesse, et saada kätte dokumendid, mis puudutavad koolide üleminekut eestikeelsele õppele ja mida ministeerium väidetavalt keeldus saadikule andmast. Ministeeriumi väitel on tegemist töödokumentidega, mistõttu need ei kuulu avalikustamisele.

Halduskohtu pressiesindaja Anneli Vilu sõnul läks kohus täna Jevgeni Ossinovski kaebuses üle kirjalikule menetlusele. See tähendab, et kohtuistungeid selles asjas rohkem ei toimu ning pooled peavad kohtule hiljemalt 11. märtsiks  teada andma, kas on võimalik saavutada kohtuväline kokkulepe või ei.

Edasise menetluse ja tähtajad määrab kohus Vilu sõnul peale selle tähtaja möödumist ja vastuse saamist.

Riigikogu sotsiaaldemokraadist liige Jevgeni Ossinovski rääkis Delfile, et ta soovis saada mullu novembris haridus- ja teadusministeeriumist dokumente, mis puudutasid vene koolide üleminekut eestikeelsele õppele. Saadiku sõnul hämmastas teda aga asjaolu, et mõningad dokumendid oli ministeerium kuulutanud konfidentsiaalseks ning temale kui riigi esindajale keelduti nende väljastamisest.

Haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva sõnul esitas Ossinovski sügisel tõepoolest ministeeriumile järelepärimise selle kohta, milliseid analüüse on ministeerium teinud eestikeelsele gümnaasiumiõppele ülemineku kohta. Ministeerium oma vastuse ka edastas ning selles olid kirjas kõik uuringud koos viidete ja kirjeldustega, mida ministeerium on ülikoolidelt tellinud.

Sealjuures oli vastuses mainitud, et lisaks tellitud uuringutele on ministeerium teinud tihedat koostööd koolijuhtidega, kes koolisiseselt teevad enese tarvis pidevalt analüüse ja mille ülevaated on nad ministeeriumile andnud. Ossinovski soovis neid koolide poolt saadetud dokumente samuti näha.

Ministeerium tegigi enda sõnul üksikasjaliku ja mahuka kokkuvõtte koolide poolt saadetud analüüsidest ja lisas sellele analüüsid edastanud koolide loetelu. Ainus, mida aga kõnealusest kokkuvõttest ei olnud võimalik välja lugeda, oli see, milline kool konkreetselt millise eduloo või probleemi välja tõi.

"Ministeerium on jätkuvalt seisukohal, et kuna tegemist oli tööprotsessiga ja mitte ametliku järelevalvega, siis jäävad need ministeeriumi töödokumentideks, selline kokkulepe oli eelnevalt sõlmitud ka koolijuhtidega. Liiati on kokkuvõtetes kirjeldusi, mis lisaks kooli nimele sisaldavad ka konkreetsete õpetajate ja õpilaste nimesid, riigikogu liikmele edastatud kokkuvõttes olid konkreetsete näidete puhul kõik nimed eemaldatud," põhjendas Ladva.