Seda artiklit ajendas mind kirjutama üks kommentaar, mille ma sain oma artiklike, mis pidi inimestele andma aimdust, kuidas alustada artiklite kirjutamisega. Kommentaator kurtis, et ma ei ütelnud piisavalt selgesti, kuidas ta seda peaks tegema.

Inimesi võib liigitada igasuguste võrdluste alusel, olgu selleks siis välimus, vanus või mis iganes. Robert Kiyosaki väidab, et on kahte sorti inimesi, võttes peamiselt arvesse nende ellusuhtumist, käitumist ning arusaamist majandusest. Proovin teile nüüd natukene mõlemat tüüpi kirjeldada, et te saaksite hiljem otsustada, kumba tüüpi inimene teie olete ja kumba tüüpi te olla sooviksite.  

Esimest tüüpi kirjeldab R. Kiyosaki nii: "Need on inimesed, kes teevad ainult seda, mida neil kästakse teha. Juba väiksena koolis käies märkasin, et osal klassikaaslastestläks koolis hästi, sest nad tegid lihtsalt kõike seda, mida õpetaja käskis. Sageli nimetati neid õpetaja lemmikuteks." Üldiselt ei muutu seda sorti inimesed ka siis, kui nad suunduvad tööturule. Selliste inimeste "karjääri" nimetab härra Kiyosaki "Rat race" (eesti keeles: rottide võidujooks), mis tähendab ühte suletud ringi läbi põlvkondade: keskkoolis pingutatakse maksimaalselt, et saada võimalikult heasse ülikooli, et sealt omakorda saada edasi tööle võimalikult heale töökohale, (teatud mõttes) kellelegi teisele raha teenima. Töö juures tuleb näha maksimaalselt vaeva, et saada rohkem palka, sest pere on kasvanud ja kulutused koos sellega. Sama süsteemi kohaselt kasvatatakse ka oma järeltulijaid.

Teine grupp inimesi on need, kes juba kooliajal tegid sageli asju, mida tal ei kästud teha, mõnikord lausa keelati, seeläbi on ilmselt satutud ka pahandustesse. See tähendab, et inimene saab aru, et talle ei meeldi teha kõike ainult nii, nagu talle ette kirjutatakse. Selle all mõtlen ma siiski inimesi, kes on oma isetegevuse juures targad, mitte ei ole lihtsalt laisad egaei viitsi teha mitte midagi või need kes on lihtsalt väga protestivaimulised. See tüüp inimesi on need, kes pürgivad sinna poole, et muututa rahaliselt sõltumatuks, tehes seda läbi osava rahaga ümberkäikisega ning investeerimisega, need on inimesed, kes huvituvad finantsharidusest ning raha teadlikkusest.

Ma usun, et iga inimene sain nüüd aru, kumba gruppi tema kalduma kipub. Võite ka avaldada oma arvamust, kui teie vaated minu ja ka R. Kiyosaki omadega ei ühti, sellisel juhul ootaksin ka põhjendust.