Kidali võimuesindaja Haminy Maiga sõnul ei kohanud Prantsuse väed mingit vastupanu, vahendab BBC News.

„Prantslased saabusid nelja lennukiga,“ ütles Maiga, kes juhib regionaalset esinduskogu. „Nad hõivasid lennuvälja ja sisenesid siis linna, aga mingit lahingut ei olnud. Prantslased patrullivad linnas ja õhus patrullib kaks helikopterit.“

Varem teatas Prantsusmaa kaitseminister Jean-Yves Le Drian, et liivatorm viivitas vägede lahkumist lennuväljalt.

Kidali ülevõtmine tähendab mässuliste Põhja-Malist väljatõrjumise operatsiooni esimese faasi lõppu. Nüüd ootab Prantsusmaa tuhandete Aafrika riikide sõdurite saabumist, et al-Qaidaga seotud võitlejad ka nende kõrbes asuvatest redupaikadest välja ajada.

Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius ütles kolmapäeval, et Prantsusmaa kavatseb Malist kiiresti lahkuda ja operatsiooni peavad üle võtma Aafrika riigid.

Mitusada sõdurit Lääne-Aafrika riikidest, sealhulgas Nigerist ja Tšaadist, on juba Malis.

Kidali saabunud prantslased leidsid eest tuareegide ilmaliku Azawadi rahvusliku vabastusliikumise MNLA liikmed. MNLA teatas, et toetab prantslasi, kuid ei luba naasta Mali armeel, mida süüdistatakse kuritegudes tsiviilelanikkonna vastu.

Inimõigusteorganisatsioonid on süüdistanud Mali armeed tuareegide ja araabia tsiviilisikute vastases vägivallas.

Kidal oli kuni viimase ajani islamistliku rühmituse Ansar Dine'i kontrolli all, millel on tugevad sidemed islami Maghrebi al-Qaidaga. Ansar Dine'ist hiljuti lahku löönud Azawadi islamiliikumine väitis enne prantslaste saabumist, et Kidal on nende kontrolli all.

Mali ajutine president Dioncounda Traoré ütles teisipäeval, et tahab korraldada läbipaistvad ja usutavad valimised 31. juuliks.