Esmaspäeval hõivasid umbes tuhat Prantsuse sõdurit, sealhulgas langevarjurid, ja 200 Mali sõdurit Timbuktu lennuvälja ning sisenesid linna ühtegi lasku laskmata, vahendab BBC News.

Prantsuse relvajõudude esindaja Pariisis, kolonel Thierry Burkhard ütles, et kuigi Prantsuse väed oli rünnaku teravikus, on linnatänavatel Mali oma jõud.

Islamistlikud võitlejad süütasid kõrbesse taganedes mitmeid hooneid, sealhulgas raamatukogu, mis sisaldas hindamatuid käsikirju, millest osa oli pärit 13. sajandist. Ahmed Baba intsituudis oli umbes 30 000 käsikirja ning dokumente elu kohta linnas, Malis ja naaberriikides paljude sajandite vältel.

Timbuktu tagasivallutamisele eelnes teise tähtsa mässuliste käes olnud asustuskeskuse Gao kiire hõivamine laupäeval.

Põhja-Mali peamise islamistliku rühmituse Ansar Dine'i juhi kodulinnast Kidalist tulevad teated viitavad sellele, et islamistid võivad olla ka seal juba kontrolli kaotanud.

Ilmalik tuareegide mässuline rühmitus MNLA teatas, et on juhtimise üle võtnud. Ansar Dine'ist lahku löönud rühmituse esindaja kinnitas agentuurile AFP, et julgeolekut tagatakse ühiselt koos MNLA-ga.

Kui mässulised on ka Kidalist välja löödud, on Prantsusmaa operatsiooni esimene faas lõppenud. Teine faas on islamistlike võitlejate jahtimine nende kõrbes asuvates redupaikades.

Mali oli peamine teema esmaspäeval Etioopia pealinnas Addis Ababas lõppenud Aafrika Liidu tippkohtumisel. Seal otsustati rahvusvaheliste vägede jaoks eraldada 50 miljonit dollarit.