"Me ei kavatse varjata, et kavatseme jätkata mitmesuguste satelliitide ja kaugmaarakettide katsetusi ning samas teeme ka kõrgetasemelise tuumakatsetuse, mis on suunatud vastuseks meie verivaenlasele Ühendriikidele," märkis Põhja-Korea riiklik kaitsekomitee ametliku uudisteagentuuri KCNA vahendusel, teatavad AFP ja BNS.

ÜRO julgeolekunõukogu laiendas teisipäeval ühehäälselt Põhja- Korea sanktsioone detsembris läbiviidud ballistilise raketi katsetuse eest, teatasid diplomaadid.

Sanktsioonide nimekirja on nüüd lisatud Põhja- Korea kosmoseagentuur ning mitmed valitsusasutused, ettevõtted ja isikud, kellede varad külmutatakse ja kellele kehtestatakse reisikeeld.

USA saadik ÜRO juures Susan Rice hoiatas teisipäeval Põhja-Koread üha "kallima hinna eest", mida tuleb maksta rahvusvahelise kogukonnaga vastasseisu valimise eest seoses jätkuvate raketikatsetustega.

Saadiku hinnangul saadab ÜRO teisipäevane ühehäälne otsus uute sanktsioonide kohta Pyongyangile olulise sõnumi, et "häbematutel rikkumistel on tagajärjed".

Meetmete karmistamist asus toetama ka Hiina, mis on Põhja- Korea jaoks märkimisväärne diplomaatiline tagasilöök.

USA, Jaapan ja Lõuna-Korea tahavad stalinistlikule riigile veelgi karmimaid sanktsioone kehtestada. ÜRO kehtestas Pyongyangile sanktsioonid pärast viimase tuumakatsetusi 2006. ja 2009. aastal.

Põhja-Korea katsetas detsembris rahvusvahelise kogukonna hoiatusi trotsides edukalt kaugmaaraketti, mis tõi kaasa laialdase hukkamõistu ning Ühendriikide üleskutsed stalinistlikule riigile senisest veelgi karmimate sanktsioonide kehtestamiseks.

Pyongyangi väitel oli raketikatsetuse näol tegemist teadusliku ettevõtmisega, mille eesmärk oli viia orbiidile satelliit.

USA ja teiste lääneriikide hinnangul oli tegu ÜRO resolutsioonidega keelatud ballistilise raketi katsetusega.

Põhja-Korea viis 2006. ja 2009. aastal läbi tuumakatsetused, millele eelnes mõlemal korral analoogiline raketikatsetus. Põhja-Korea teavitas alles käesoleval kuul Hiina võime stalinistliku riigi kavatsusest korraldada lähiajal kolmas tuumakatsetus, vahendas Lõuna-Korea meedia.

Põhja-Korea asevälisminister Pak Kil-yon hoiatas eelmise aasta lõpul ÜRO peaassambleel kõneledes, et Korea poolsaar on muutunud maailma kõige ohtlikumaks paigaks, kus säde võib vallandada tuumasõja ning selles on peasüüdlaseks USA vaenulik poliitika. Asevälisministri hinnangul teostab USA Põhja-Korea suunas vaenulikku ja agressiivset poliitikat, mis on muutunud "pidevate vastasseisude ja tülide õelaks keeriseks".

Pak süüdistas Ühendriike ühtlasi kavatsuses okupeerida jõuga kogu Korea poolsaar ja kasutada seda hüppelauana oma strateegia läbiviimisel, milleks on kogu Aasia valitsemine.