Algas asi tegelikult sellega, et umbes poolteist aastat tagasi kolisin ma kokku mehega, kes muidu väga fantastiline ja tore, aga eitas mitmeid minu jaoks elementaarseid asju, näiteks hambaniit, suuvesi ja pimsskivi. Hambaniidi vajalikkuse tegin ma talle lõpuks väga lihtsa katsega selgeks. Lasin tal kaks korda reast hambaid pesta ja mõlemal korral 3-4 minutit harjata ja siis veel suuveega loputada. Ja siis andsin hambaniidi, näitasin, kuidas seda kasutada ja passisin kõrval nagu kuri tädi kunagi. Tulemus šokeeris meest tegelikult nähtavalt. Soovitasin tal hambaniiti ka nuusutada ja märkisin, et see kõik annab ju hingeõhus tunda, rääkimata hammaste tervises. Katse läks korda, enam ei ole mingit küsimust hambaniidi kasutamises. Soovitan skeptikutele, kes seda loevad, sama katse läbi viia. 

Meie peres on hambaid niiditatud kogu aeg. Mind õpetas seda tegema vanaema, kui ma olin alles väike laps. Veetsin suved maal ning mingeid eriti peeneid hambaniite polnud kas saada või ei peetud neid vajalikuks. Hambaniidina oli kasutusel tavaline jäme musta värvi õmblusniit, millest siis paraja pika jupi sai lõigata. Ausalt öeldes olen mõelnud, et hambaniidid peaks ka tänapäeval musta värvi olema. Tulemus on visuaalselt lihtsalt niivõrd palju värvikam. Ja seda õpetas mulle maa-vanaema, kellel kemmerg õues maja taga ja pesemine nägi välja nii, et lobistati saunaruumis kausi kohal või kallati end kaevu ääres veega üle. Nii et kultuur ja hügieen ei sõltu tingimustest, ajastutest ega isegi mitte otseselt rahakotist - need paar eurot kuus leiab ju ikka...?

Aga korralik hambahügieen näebki ju välja nii, et kõigepealt pesed korralikult hambaid ja keelt, siis niiditad, lõpuks loputad suuveega üle (ja sülitad suuvee välja ja jätad suu sellest loputamata, et maksimaalne oleks tulemus). Ometi tundub, et see on paljudele justkui müstika. Olen foorumites mitu korda näinud teemasid, et appi, suu haiseb, mis teha, ja kui siis hakata detaile küsima, tulebki välja, et niiti-suuvett ei kasutata, keele pesemisest rääkimata. Mõni ime, et suust roisuhais tuleb.

Ausalt öeldes arvan, et eestlaste suuhügieen annab kõvasti soovida, sest paljudel inimestel on väga halb hingeõhk. Mõnel lööb juba mitme meetri pealt näkku, mõnel on rohkem tunda, kui lähemal olla. Rääkimata sellest, et sageli on eestlaste hambad tumedad, kollased, katkised. Ma ise joon kohvi-veine, suitsetan, aga hambad on täiesti talutavalt valged ja viis-kuus aastat pole hambaarstil rohkem tehtud kui suhu vaadatud. 

Ja kui ütelda, et niidi ja suuvee jaoks raha pole, siis kuidas on raha katkiste hammaste raviks? Ja millise summaga hinnata seda, et teie suu haiseb nii jubedalt, et inimesed peavad teist meetri kaugusele hoiduma?