Nii lollakat obstruktsiooni, nagu seda meil kümneminutiliste vaheaegadega tehakse, ei tea ma üheski teises riigis. Iseenesest kuulub obstruktsioon ehk parlamendi töö kunstlik takistamine opositsiooni võitlusvahendite arsenali mitmel pool maailmas ja tavaliselt tuleb selleks pidada hirmpikki kõnesid. Meil on kõnede pikkus küll piiratud, kuid muudatusettepanekute hulk ja sellega kaasnev võimalus vaheaegu võtta annab venitamiseks tohutu võimaluse. Teoreetiliselt on võimalik Riigikogu töö täielik paralüseerimine.

Peamiselt on seda võimalust kasutanud Keskerakond. Tõsi, eelmise sajandi üheksakümnendatel rakendasid KMÜ valitsuse ajal seda esmakordselt Isamaaliit ja Reformierakond, et takistada kaitsetollide seadustamist, mis oleks pannud tugeva kahtluse alla meie toonased püüdlused Euroopa Liidu suunal. Sama vahendit kasutas üle-eelmises Riigikogus opositsioonis olles korra ka Res Publica fraktsioon.

Nüüd on Riigikogu ööistungid muutunud iga-aastaseks nähtuseks ning sellest on kujunenud Keskerakonna harrastus. Praegused ööistungid erinevad varasematest sellega, et nad on venitatud läbi mitme nädala ning lisaks riigieelarve teisele lugemisele võeti rünnaku alla veel ligi kakskümmend riigieelarvega seotud seadust.

Senised obstruktsioonid on piirdunud ühe ööga ja üldiselt taipab opositsioon demokraatlikus riigis lihtsat tõsiasja, et kui pill päris lõhki puhuda, siis pöördub parlamendi töö takistamine selle algatajate vastu.

Miks siis Keskerakond seda nii visalt teeb? Vastus ei peitu mu meelest üldse mitte elektriaktsiisis, millest kõneleb Kadri Simson. Samuti pole see tõsiseltvõetav katse valitsuse kukutamiseks, sest seda sorti öötöökatsumus pigem suurendab koalitsiooni ühtsust. Tungiva vajaduse korral suudetakse täiendavaid istungeid pidada kasvõi jõulude ajal.

Põhjus peitub muus. Pärast seda, kui Reformierakond end rahastamisskandaaliga naeruvääristas ning Silver Meikar parteist välja visati, on avalikkus aru saanud tõsiasjast, et Eesti parlamendiparteid barrikadeerivad üha enam suletud tsitadelli. Nad on pigem riigierakonnad kui rohujuuretasandil toimivad MTÜ-d. Probleem pole üksnes eelarvelises ülerahastamises. Sama ulatuslik administratiivressursi kuritarvitamine on kõikvõimalike nõukogude kasutamine parteilise sinekuurina ja kontrolli vahendina.

Ööistungid kutsus Keskerakond esile selleks, et vanad kuluma kippuvad vastasseisud Eesti poliitikas üles soojendada. See on Reformierakonna ja kogu poliitkartelli päästmise aktsioon. Koalitsioon saab võimaluse näidata end stabiilsuse eest võitlejana, kelle põlisvaenlane on Keskerakond. Keskerakond seevastu etendab müütilist meeleheitelahingut. „Mure“ elektriaktsiisi pärast on pigem küüniline eneseõigustus, mitte Keskerakonna tegelik motiiv ja eesmärk.

Ei, ma ei arva, et Edgar Savisaarel on Reformierakonna juhtidega sellekohane diil. Ta on liiga kaval selleks, et oma lõppeesmärki vastase (loe: strateegilise partneri) jaoks sõnastada. Samuti ei saa enamus Riigikogu liikmeid siiani päris hästi aru, mis eesmärki neile peale surutud somnambuulia tegelikult kannab. Ja on ütlemata nüri tunne olla ettur säärases mängus. Imestan, et Keskerakonnas pole ainsatki saadikut, kes oleks julenud sellisele manipuleerimisele avalikult vastu hakata. Erinevalt koalitsiooni liikmetest on neil selleks võimalus!

Kokkuvõtvalt on ööistungitel vähemalt kolm negatiivset tagajärge. Esiteks kannatab Eesti kui tõsiseltvõetava demokraatia maine. Teiseks ohustab sunnitud unetus nii Riigikogu liikmete kui ka istungit toetava ametnikkonna tervist. Kolmandaks raiskab see tarbetult riigi, täpsemini Riigikogu Kantselei rahalisi vahendeid.

Praegu on veel teadmata, kui suured on ööistungitega seotud täiendavad kulud. Kui keegi seda kokku arvutada soovib, siis palun otsestele kuludele juurde arvata ligi 900 eurot, mis tuleb välja anda seoses Herkeli varasema kojutoomisega ammuilma planeeritud ENPA komandeeringult, et ta jõuaks reedel peetavale lisaistungile poole pealt kohale. Midagi pole teha – algselt soetatud kõige odavamate piletite ümbervahetamine on ebamõistlikult kallis.

Aga kõige suurem oht, mille ulatust Simson ja Savisaar ilmselt ei taju, on seotud inimeste tervisega. Kui asi peaks päriselt mitmeööpäevaliseks ülevaloleku maratoniks minema, siis peab kiirabi iga hetk valmis olema...