Tallinna lasteaedade probleemid ja rahapuudus ei tule enam kellelgi üllatusena. Pigem on küsimus, kui kaua jätkab linnapea ühe pealinna põletavama probleemi eitamist. On valikukoht, kas nuumata edasi linna üha kasvavaid meediakulusid või anda see raha lasteaia õpetajate palgatõusuks. Ainuüksi Tallinna Televisiooni 2,9 miljoni euro suuruse eelarvega saaks pealinna lasteaedade pedagoogide palkasid tõsta 11%. Selle ettepaneku oleme linnapeale ka teinud.

Lastele, lastevanematele ja ka lasteaedade personalile tuleb linnavalitsusel anda kindlus, et lasteaedasid hoitakse. Et lapsel on võimalik käia lasteaias, kus on soe, ilus, turvaline, kus on olemas korralikud mängu- ja õppevahendid ja kus laual on hea soe toit. Selleks, et see kindlus oleks, tuleb tõsta lasteaedade rahastamist. Järgmisel aastal võiks see tõus olla 10%.

Teed või Mupo

Teiseks suureks murekohaks, mis kindlasti lisaraha vajab, on katkised teed. Olukorra parandamiseks tuleb suurendada teederemondi vahendeid vähemalt 7 miljonile eurole aastas ning hakata teekatteid uuendama kogu sõidutee ulatuses, praeguse akude lappimise asemel.

Selleks vajalik lisaraha on Tallinna eelarves ka olemas, sest järgmisel aastal annab riik kohalike teede korrastamiseks võrreldes selle aastaga 64% suuremat toetust, millest Tallinna eelarvesse tuleb peaaegu 3 miljonit eurot. Reformierakonna ettepanek on lõpetada linnavalitsuse turvafirma ehk Munitsipaalpolitsei doteerimine ning investeerida sellest vabanev 3 miljonit eurot teede remonti.

Tervishoid või PR

Novembris korraldas Tallinna linnavalitsus seminari tervishoiu teemal. Mul on hea meel, et tervishoid on linnavalitsuse jaoks oluline valdkond.

Eesti hooldusravi põhimõtete järgi tuleks kolmandik hooldusraviks mõeldud vahenditest anda omavalitustel, teiste hulgas Tallinnal. See oleks nende panus oma elanike tervisesse, et muuta hooldusteenus oma inimestele kättesaadavamaks. Tallinnal on täna kahjuks kodutöö tegemata.

Tallinlaste tervisesse investeerimise asemel on linnavalitsus eelistanud aastate jooksul suurendada linnavalitsuse tegevuskulusid, kuid uute asutuste ja ametikohtade loomise ning uhkete kõnekoosolekutega inimesi teatavasti terveks ei ravi. Linnavalitsus peaks rohkem väärtustama oma inimeste tervist ja hakkama sellesse panustamist. Sellepärast oleme teinud ettepaneku, et linnavalitsus rahastaks senise 0 euro asemel hooldusravi 1 322 433 euroga.

Usun, et lahendamatuid probleeme ei ole olemas, on lihtsalt valed prioriteedid ja otsused. Tallinnast on võimalik luua linn, mis hoolib nii suurtest kui ka väikestest, kuid selleks tuleb linna juhtimisel teha otsuseid elanike huvisid ja soove arvestades.

Tallinnas linnavalitsuse liikmete südametunnistusele koputades tuletan meelde, et ennekõike oodatakse neilt linlaste elu paremaks muutmist ja hädavajalike probleemide lahendamist.
Nii nagu me teeme iga päev oma kodumajapidamises valikuid, mida võtta ja mida jätta, tuleb teha neid valikuid ka linnamajandamises. Ma loodan, et volikogusse saadetavas Tallinna 2013. aasta eelarves on tehtud targad valikud. Sellised, mis arvestavad Tallinna inimeste vajadusi ja muudavad meie igapäevast elukeskkonda paremaks.

(Autor on Tallinna linnavolikogu liige, Reformierakond.)