Partei keskkomitee neli päeva kestev 17. pleenum on kommunistliku riigi liidrite viimane arupidamine enne järgmisel nädalal algavat parteikongressi, vahendab BNS.

Kord kümne aasta jooksul aset leidval parteikongressil nimetatakse ametisse riigi juhtkond järgmiseks kümneks aastaks, Xi Jinping võtab eeldatavasti partei peasekretäri ametikoha üle Hu Jintaolt, praegune asepeaminister Li Keqiang saab lahkuva peaministri Wen Jiabao ametikoha.

Pleenumil on oodata võitlust positsioonide pärast ning ametlikku otsust Bo Xilai väljaheitmise kohta. Bo kaotas eelmisel nädalal oma parlamendikoha ja immuniteedi. Samm sillutas tee tema vastutusele võtmisele. Bo'd süüdistatakse võimu kuritarvitamises, altkäemaksu võtmises ja sündsusetutes seksuaalsuhetes.

Analüütikute hinnangul on Bo Xilai parteist väljaheitmine viimane majapidamistoiming, mis on vaja enne parteikongressi ära teha.

Skandaal, milles Bo naist süüdistatakse ühe Briti ärimehe mõrvas, tõmbas kriipsu peale Bo lootustele parteiaparaadis kõrgemasse ešeloni tõusta. Juhtum lõhestas ka partei tippjuhtkonda. Reformistlikult meelestatud liidrid tahtsid skandaali õigusriikluse ja demokraatlike reformide propageerimiseks ära kasutada, konservatiivid aga selle karmikäelise lahendamise toel korruptsioonisüüdistuste käes vaevleva valitsuspartei mainet parandada.

Hiina poliitilist maastiku raputas ka ajalehe New York Times paljastus, mille kohaselt on Hiina peaminister Wen Jiabao pere endale 2,7 miljardi USA dollari eest vara kogunud, seades kahtluse alla Weni tagasihoidliku rahvamehe renomee.

Valitsuspartei tugevdas neljapäeval algava pleenumi eel tsensuuri meedia ja interneti üle. Linnadesse on saadetud täiendavaid politsei- ja julgeolekujõude.

Riiklik uudisteagentuur Xinhua teatas, et üle 1,4 miljoni inimese on avaldanud soovi aidata järgmisel nädalal vabatahtlikult Pekingis kongressi eel stabiilsust hoida.