Kohalikele elanikele tuli aga ebameeldiva üllatusena eelmisel nädalal Postimehes ilmunud artikkel, millest selgub, et plaanis on sulgeda ka üks seitsmest Tallinna kesklinnast väljuvast liiklussoonest – Veerenni raudteeülesõit.

Kuigi teema puudutab suurt osa Tallinna kodanikest, on just kohaliku Luite asumi elanikud otsustanud plaanile vastu seista, olles põhjalikult analüüsinud muudatusega kaasnevaid
ebamugavusi linlastele.

Kuna otsusest sai linnarahvas teada alles 22. oktoobri Postimehest, on see tekitanud palju küsimusi, millele adekvaatseid ja tõsiseltvõetavaid vastuseid pole andnud Tallinna Kommunaalameti, Transpordiameti ega Eesti Raudtee esindajad. Ühelt poolt tuuakse põhjuseks uute rongide suurem sõidukiirus, mille tulemusena muutub raudteeülesõit ohtlikuks. Teisalt on juttu autojuhtidele loodavatest uutest alternatiivsetest teedest. Luite asumi elanikud on omal algatusel tekkivat olukorda analüüsinud ning toonud välja järgmised vastuargumendid:

- Eesti Raudtee räägib tulevikurongidest, mis arendavad tänasest suuremat sõidukiirust, muutes ülesõidu koha autodele ohtlikuks. Samas plaanitakse alles jätta ülekäik jalakäijatele ja jalgratturitele, mida kasutavad kooliteeks ka kohaliku piirkonna lapsed. Arusaamatuks on jäänud ka antud raudteelõigule planeeritav rongide sõidukiirus - asub ju nimetatud ülesõit kahe üksteise lähedal asuva Kitseküla ja Ülemiste peatuse vahel.

- Autojuhtide jaoks pikeneb Järvevana teed ja kesklinna ühendav uus ühendus ligemale 4 kilomeetri võrra (vt. lisa kaardilt). Lisaks kulgeb uus marsruut mööda kitsaid teid ja tõuse ning langusi, mis ei muuda liiklemist lõigul sugugi sujuvamaks. Piisab, kui ootamatu lumesadu sealsetele tänavatele maandub ning vaid üks sõiduk võib kogu liikluse halvata. Uus lahendus pakub mugavat ligipääsu Järvevana tee ja Filtri tee vahelistele tulevastele kinnisvaraarendustele, pannes tavaliikleja senisest keerulisemasse olukorda. On hea, et tekib juurde uus liiklussoon, kuid jääb selgusetuks, kelle huvides on vana tee sulgemine?

- Seoses uue liikluskorraldusega raskeneb oluliselt ka Luite asumi elanike juurdepääs kesklinna bussiga. Aastakümneid tegutsenud bussiliin nr. 16 pikeneb ja hõreneb või kaob esialgsete plaanide kohaselt sootuks. Kuna piirkonnas puuduvad teenindusasutused ja kauplused, muudab uus kord piirkonna elanike elukorralduse oluliselt keerukamaks. Luite asumi elanikke ärritab ka see, et uuest plaanist ei ole neid informeeritud, uut korda pole tutvustatud ja selgitatud ning veel vähem on küsitud nende arvamust. On kummaline, et elanikud, kelle kodu eest hakkab uus ümbersõit toimuma, peavad seda lugema ajakirjanduse vahendusel.

Veerenni raudteeülesõidu sulgemise vastu puudub avalik huvi. See muudatus ei ole Luite asumi elanike ega enamuse äriettevõtete huvides, see ei lihtsusta kellegi elu ning kohalikel elanikel ja ettevõtetel kaob võimalus kiirelt ja mugavalt liikuda otse kesklinna. Tundub pigem, et see muudatus tehakse väiksema huvigrupi huvides, sest see ei kanna avalikku huve.

Samuti tasub veel välja tuua asjaolu, et Veerenni raudteeülesõidu kapitaalremont teostati 2011. aasta suvel. Kui see oli teada, et raudteeülesõit suletakse, siis miks teha nii suures mahus investeeringuid? See on ju pahatahtlik raha raiskamine. Veerenni raudteeülesõidu sulgemise ettepanek on tehtud rutakalt ning avalikust informeerimata!

Loodame, et veel ei ole hilja antud otsust ümber vaadata ning et kordki võetaks kuulda ka nende linnakodanike arvamust, kelle elu-olu konkreetne otsus puudutab.