„Pöördepunkt oli eile kolmapäeval, kui Venemaa lasteõiguste volinik Pavel Astahhov uue suuna võttis ja end Bäckmani väidetest distantseeris. Siin on toimunud kavandatud propagandarünnak, mis on nüüd vaibumas,“ ütles Pietiläinen Helsingin Sanomatele.

Propagandarünnaku all mõtles Pietiläinen Vene meedias levinud väiteid vene laste ja perede kohtlemise kohta Soomes, näiteks, et Soome ametnikke olevat kästud vene lapsi süstemaatiliselt vanematelt ära võtta. Vene meedia allikas ja intervjueeritav on olnud teatavasti just dotsent Bäckman.

Pietiläinen rääkis neljapäeval Helsingi raamatumessil, kus esitleti ajakirjanik Tuula Malini raamatut „Tapaus Anton“ („Antoni juhtum“).

Raamat räägib Anton Salonenist, kelle ema 2008. aasta märtsis Venemaale viis. Poiss ja tema isa Paavo Salonen pääsesid tagasi Soome 2009. aasta mais Pietiläineni diplomaatiliste numbritega auto pagasiruumis. Soome Peterburi konsulaadis töötanud Pietiläinenile tähendas tegu diplomaadikarjääri lõppu.

Anton Saloneni juhtum on Soome ja Venemaa vahelistest lastetülidest tuntuim. Ka selles on Bäckman osalenud, esinedes näiteks lugematutel pressikonverentsidel Antoni ema Rimma Saloneni kõrval.

„Ei Antoni lugu ega minu tegu ole kuidagi propagandarünnakuga seotud. Venemaa soov on olnud katsuda piire, katsetada Soome riigi talumisvõimet,“ ütles Pietiläinen.

Bäckmani on Pietiläineni sõnul kasutatud selle juures tööriistana. Nüüd juhtub temaga samuti nagu omal ajal Terijoki valitsusega (Talvesõja ajal moodustatud Soome marionettvalitsus Otto Ville Kuusineni juhtimisel, kellega Nõukogude Liit olevat sõlminud abistamislepingu): meest ei ole peagi Venemaa avalikkuses enam olemaski.

Dotsent Bäckman lükkab Pietiläineni jutu ümber:

„Lükkan ümber väite, et olen Venemaa poliitika elluviimise tööriist. Olen Soome inimõigusteaktivist, keda mõnikord Venemaa meedias intervjueeritakse. Minu rolli on Soomes liialdatud,“ ütles Bäckman. „Simo Pietiläinen on see isik, kes rikkus Soome ja Venemaa suhted vedades Anton Saloneni salaja Soome.“