Pressiteates öeldakse, et Helsingi ülikool ei saa Bäckmani vallandada, sest ta ei ole ülikooliga töösuhtes, vahendab YLE Uutiset.

Ainus, mida Helsingi ülikool on seni Bäckmani suhtes ette võtnud, on õigusteaduskonna teade Bäckmani e-postiaadressi sulgemisest, sest dotsendi viimatisest töötamisest õppejõuna on möödas juba kolm aastat. E-postiaadress sulgub oktoobri lõpus.

Ülikooli haldusjuht Esa Hämäläinen ütles, et Helsingi ülikooli juhtkonnas on Bäckmani tegevust arutatud eravestlustes.

„Üldine seisukoht on, et iga isik, ka dotsendid, vastutab ise oma jutu eest,“ ütles Hämäläinen. „Ülikoolile on selles asjas olnud piinlik see, et välismaal paistab levivat arusaam, et ülikoolil ja Johan Bäckmanil on mingi tihedam side, mis ei pea paika.“

Helsingi ülikooli rektorile ja kantslerile on esitatud küsimusi, millistel alustel dotsendi nimetus omistatakse. On ka nõutud, et Bäckmanilt tuleks õigusteaduskonna dotsentuur ära võtta.

„Et see on olnud üsna palju avalikkuse ees, oleme pidanud palju oma reegleid uurima. Me oleme leidnud, et meil ei ole selliseid sätteid, mis ütleksid, kuidas dotsendi aunimetusega toimida. See on kord antud ja kehtib sellisena praeguseni,“ ütles Hämäläinen.

Hämäläinen ei tahtnud otse välja öelda, et ülikoolis oleks kaalutud Johan Bäckmani dotsentuuri tühistamist.

„Ei saa päris niimoodi öelda. Meil on praegu arutelu, kus otsime sõnastust oma reeglitesse, millega võiks asja täpsustada. Praegu ei ole meil kriteeriume sellisele dotsentuuri tühistamisele. Me peame sellelt seisukohalt vaatama oma reegleid ja alles seejärel hindama, kas need võivad Johan Bäckmani puhul sobida. Otsest seisukohta Johan Bäckmani dotsentuuri kohta ei ole veel võetud,“ sõnas Hämäläinen.