Helsingi ülikool saatis Bäckmanile teate, et tema e-postiaadress ülikooli juures on ära kustutatud. Ülikool selgitas oma tegu sellega, et Bäckman pole pikalt ülikoolis loenguid pidanud, vahendas Helsingin Sanomat.

Varem oli dotsentuur teenistussuhe, mille sai lõpetada, kuid tänapäeval on dotsent tiitel, mida ei saa otseselt ära võtta. Oulu ülikooli rektori Lauri Lajuseni sõnul on juhtum piinlik suuresti just seetõttu, et inimesed tajuvad, et Bäckmanil on ülikoolidega töösuhe.

Helsingi ülikool uurib, kas dotsentuuri peatamine on juriidiliselt võimalik.

Bäckman on Vene meedias korduvalt võtnud sõna kui lastekaitse asjatundja. Nii on ta rääkinud näiteks, et Soomes on tänavu vanematelt ära võetud 49 Vene taustaga last ning vähemalt 32 juhul alusetult. Pööraseid väiteid on veel ning need jätavad Soomest äärmiselt venevaenuliku mulje.

Eestis on Bäckman kuulsust kogunud Eesti-vaenulike üleskutsetega, kuna ta on süüdistanud küüditamise hukkamõistjaid ajaloo võltsimises ning õigustanud varjamatult Nõukogude repressioone. Bäckman on teinud aktiivset koostööd ka rühmitustega Naši ja Öine Vahtkond