Palestiina võitlejad röövisid Shaliti 2006. aastal. Ta vabastati 2011. aastal vangide vahetamise käigus Hamasi ja Iisraeli vahel, teatab Sky News.

Kogu Gaza sektoris ja Jordani jõe läänekaldal olid kohvikud täis rahvast, kes tahtsid Hispaania suurklubide selle hooaja esimest omavahelist mängu Hispaania La Ligas kindla peale näha.

Shaliti kutsumise staadionile mõistsid hukka mitmed palestiinlase organisatsioonid ning üle 1000 inimese kirjutas alla petitsioonile, millega selle vastu protestiti.

Mängule oli kutsutud ka Palestiina jalgpallur Mahmoud Sarsak, kes vabastati hiljuti Iisraeli vanglast pärast näljastreiki, kuid tema lükkas kutse tagasi.

„Ma keeldun istumast samas kohas tapjaga, kes tuli sõjaväe tankiga. Ma austan Barcelona kutset, aga ma pean hoiduma palestiina rahva ja tema toetajate ning kõigi nende, kes toetasid mind näljastreigi ajal, vihastamisest,“ ütles Sarsak.

YouTube'is levitatud videos näidati, kuidas Iisraeli tankil olev Shaliti-sarnane mees tulistab surnuks Barcelona särke kandvaid palestiina lapsi.

Barcelona on kaugelt kõige populaarsem jalgpalliklubi okupeeritud palestiina territooriumidel ning fännid ignoreerisid boikotiüleskutseid.

Läänekaldal Ramallahis asuv restoran La Vista oli Facebookis reklaaminud, et näitab mängu, ning selle alates oli söögikoht täis kliente ja vesipiipudest tulevat suitsu. Mänedžer Murad Abulalhawa ütles, et boikotiüleskutsed olid kohatud ning lisas: „Vaadake, mitte keegi isegi ei räägi sellest. Meid toob kokku sport, poliitikat ei tohiks sellesse segada.“

Vaatamata sellele, et mängu vaadati laialdaselt, oli ka neid, kes boikotiüleskutsega kaasa läksid ja korraldasid väiksemaid meeleavaldusi.

Gazas mängisid endised vangid ise viis viie vastu jalgpalli selle asemel, et El Clásicot vaadata.

Hispaania konsulaadi ees Ida-Jeruusalemmas kogunes umbes 30 inimest väikesele meeleavaldusele. Kanti plakateid, millel FC Barcelona logo oli määritud punase värviga ja vähemalt üks inimene trampis Barcelona särgil.

„Me saime Iisraeli ministrilt taotluse kutsuda Shalit ja me olime sellega nõus,“ ütles FC Barcelona allikas. „Tuleb aru saada, et Barça ei võta selle kutsega mingit seisukohta Iisraeli-Palestiina konflikti kohta. Me tuletame meelde, et 2011. aastal võttis klubi asepresident Carles Villarubi vastu Palestiina juhi Mahmoud Abbasi ja näitas talle klubi rajatisi.“