Lavrov märkis, et nende struktuuride tegevus põhineb reguleeritud ja mõlemapoolselt vastuvõetavatel rahvusvahelistel kokkulepetel, milles järgitakse vastastikkuse ja võrdõiguslikkuse põhimõtteid, ning instituudid ise on iseseisvad, kuigi saavad raha riigilt. Seega erinevad nad USA rahvusvahelise arengu agentuurist (USAID), mille tegevus Venemaal septembri keskel keelati, vahendab Lenta.ru.

Lavrov selgitas, et USAID on osa USA riigidepartemangust, kokkulepped, millel põhines organisatsiooni tegevus Venemaal, sõlmiti aga juba 1992. aastal ja kitsendasid Vene poole õigusi. Lavrovi sõnul ei ole mingeid takistusi sellele, et need samad rahasummad saadetaks organisatsioonidele teisi kanaleid mööda, vastavalt uuele valitsusväliste organisatsioonide seadusele. Eriti toetas Lavrov sotsiaalsete - haridust ning lapsi ja invaliide - toetavate projektide finantseerimist ameeriklaste poolt. USAID-i töötajad võivad Lavrovi sõnul Venemaal tööd jätkata diplomaatidena USA saatkonnas.

Lavrov lükkas ümber seose USAID-i Venemaalt väljaajamise ja niinimetatud Magnitski seaduse vastuvõtmise vahel USA-s, millega keelatakse mitmete Vene ametnike sisenemine USA-sse.

USAID-il olid Lavrovi sõnul Venemaal kahtlased projektid, millel polnud Vene poole nõusolekut ning millel oli selge poliitiline värving. Näiteks tõi ta organisatsiooni tegevuse Põhja-Kaukaasias, kus toetusi said „väga kahtlased inimesed“.