Sajad Ferdinand Marcose riideesemed kõdunevad ilma kaitseta presidendipalees ja Manila rahvusmuuseumis, teatab Associated Press.

Marcosed põgenesid Filipiinidelt pärast armee toetatud rahvarevolutsiooni, mille eeskujul hakkasid autoritaarsed režiimid kukkuma üle maailma. Ferdinand Marcos suri eksiilis Havail 1989. aastal ning tema lesk ja lapsed naasid aastate pärast koju.

Nad jätsid Filipiinidele maha hämmastava hulga isiklikke asju, riideid ja kunstiteoseid, sealhulgas vähemalt 1220 paari Imelda Marcose kingi.

Üle 150 karbi Marcoste riiete aksessuaaride ja kingadega viidi kaks aastat tagasi üle rahvusmuuseumi, sest termiidid, niiskus ja kõdunemine ähvardasid need hävitada. Muuseumis said need veelgi rohkem kahjustada, sest õrnadest karpidest loobuti ning esemed ladustati ruumi, mis polnud selleks mõeldud. Esemeid kahjustas eelmisel kuul troopiline vihm, mis lekkivast laest sisse sadas.

Imelda Marcose tohutu kingakogu, mis sisaldab USA ja Euroopa tippkaubamärke, hämmastas kogu maailma ja sai Filipiinidel, kus paljud on endiselt sunnitud paljajalu käima, liialdamise sümboliks.

Ferdinand Marcose järeltulija, demokraatiaikoon Corazon Aquino süüdistas teda miljardite dollarite varastamises 20-aastase võimuloleku jooksul ning andis käsu paljude varade konfiskeerimiseks.

Valitsus on seni tagasi saanud 2,24 miljardi dollari väärtuses raha ja kinnisvara.

Pärast 1986. aasta rahvaülestõusu pani Aquino Imelda Marcose kingad näitusele presidendipaleesse näitena endise esileedi luksusliku elustiili kohta. Hiljem ladustati kingad presidendipalee keldrisse, kui Aquino 1992. aastal tagasi astus.

Imelda Marcos väitis kunagi, et suurem osa tema kingadest olid võltsitud, kuid seda pole kunagi tõestatud.