Teenus valmis Rahandusministeeriumi, Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, Elioni ning Infovara koostöös ja selle abil saab mugavalt uurida ja omavahel võrrelda kohalike omavalitsuste finantsandmeid.

Pilveteenus on kättesaadav veebilehel www.riigipilv.ee alates kolmapäevast. Praegu on võimalik tutvuda andmetega 2008.–2012. aasta kohta, mõne aja pärast näeb andmed alates 2004. aastast.

Majandus- ja komminikatsiooniministeeriumi nõunik Andrus Aaslaid ütles kolmapäeval teenust tutvustaval seminaril, et pilveteenus on hea tööriist kodanikuühiskonna ja riigi toimimise seisukohalt. "Esimest korda maailmas on sellises mastaabis antud riigi toimimise sisu inimeste kätte," märkis Aaslaid.

Elioni arendustalituse direktor Enn Saar ütles seminaril, et kohalikest omavalitsustest avaliku teabe kätte saamise protseduur praeguseni olnud kohmakas ning ajanõudlik, nüüd loodud veebiteenused muudavad aga finantsinfo mugavalt ligipääsetavaks kõigile huvilistele.

Seni on omavalitsuste andmed olnud kättesaadavad erinevate aruannete või teabenõuete kaudu, kuid rahandusministeeriumi eesmärk on võimaldada igaühel ise andmebaasist soovitud andmeid pärida, märgib rahandusministeerium teenuse tutvustuses. Avalikustatud on juba üle 10 miljoni andmevälja ning iga kuuga tuleb infot juurde.

OÜ Infovara on loonud rakenduse Läbipaistev Eesti Omavalitsus (LEO), mis on kättesaadav riigipilve veebilehel ning mis pakub kasutajale võimaluse omavalitsuste finantsandmeid vastavalt oma vajadustele vaadelda, võrrelda ning ka visuaalselt kujutada.