Direktiivi eesmärgiks on muuta digitaalne sisu kasutajatele kättesaadavamaks.

Ministeeriumi pressiesindaja Valdek Laur sõnul avaldasid direktiivi eelnõu kohta arvamust Kultuuriministeerium, Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, Eesti Fonogrammitootjate Ühing, Eesti Esitajate Liit, Eesti Autorite Ühing, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, vahendab BNS.

Eesti advokatuur ja Siseministeerium ei soovinud direktiivi eelnõu kommenteerida.

Laur lisas, et kuna arvamuste sisuline analüüs on alles pooleli, siis arvamuste sisu praegu veel kommenteerida pole võimalik.

Eelmisel nädalal pikendas ministeerium direktiivi eelnõu kohta arvamusavalduste esitamise tähtaega 29. augustini.

Justiitsministri poolt 30. juulil laiali saadetud eelnõuga taotletakse ministeeriumi teatel kaht eesmärki. Esiteks soovitakse muuta läbipaistvamaks õiguste kollektiivse esindamise organisatsioonide tegevus, kehtestades reeglistiku nende organisatsioonide juhtimiseks, haldamiseks ja järelevalveks.

Teine eesmärk on soodustada muusikateoste õiguste piiriülest litsentsimist. Praegu on keeruline hankida litsentsi, mis lubaks müüa heliteoseid võrgu kaudu enam kui ühes liikmesriigis. See aga piirab inimeste ligipääsu laiale muusikavalikule, märkis ministeerium.

Euroopa Liidu Nõukogu asub direktiivi ettepanekut arutama käesoleva aasta sügisel, aruteludel osalevad ka Justiitsministeeriumi esindajad.