Küsimusest jääb selgusetuks, millisest hümnist on jutt. Ma võin ainult oletada, et siin peetakse silmas Eesti Vabariigis rahvushümnina kasutatavat laulu “Mu isamaa, mu õnn ja rõõm”, mille muusika autoriks on Frederic Pacius ning sõnade autoriks Johann Voldemar Jannsen.

Ainsaks õiguslikult reguleerivaks aktiks, kus nimetatakse seda laulu ja kus määratletakse selle kasutamine Vabariigi Valitsuse määrus nr. 174 11. 06.1993: ”Riigilipu kasutamise korra kinnitamine”. Toodud määruse punkt 3 reguleerib riigilipu heiskamise korda Tallinnas Pika Hermanni torni: “Lipu heiskamisel kasutatakse muusikalise signatuurina laulu “Mu isamaa, mu õnn ja rõõm” ning langetamisel laulu “Mu isamaa armas “algusfraase.”

Seega pole kusagil sätestatud, et muusikapala, mida kasutame rahvusliku hümnina, on pala, mida peab kindlasti kasutama. Ehk siis pole rahvushümn sätestatud riigihümnina ja selle muutmisel praeguses olukorras tuleb lähtuda põhiseadusest, mis ütleb, et üldrahvalike otsuste tegemisel tuleb korraldada rahvahääletus, sest kogu Eesti rahvas lihtsalt tunnistab seda pala hümnina. Kui on mingi teine alternatiiv, peab kogu rahvas teist lugu tunnistama hakkama.

Juhul kui tõuseb päevakorda Eesti Vabariigi hümni seadustamise küsimus võrdväärselt riigilipu ja riigivapiga, siis tuleb seda lahendada lähtudes meie riigi seadustest ehk võib iga valija esitada Riigikogu liikmetele pöördumise, et tema kui kodanik tunneb vajadust muuta rahvushümni ning Riigikogu liige algatab parlamendis vastava seaduseelnõu.

Ühest maailmapraktikat selles küsimuses pole: osades maades on hümn riigihümn, teistes kasutatakse mingit muusikapala tavaõiguse või traditsiooni järgi.