Kokk, kes kasutab pseudonüümi Kenji Fujimoto, külastas Kim Jong-uni kutsel Pyongyangi. Ta kohtus Põhja-Korea juhi ja tema naisega ning tõi oma praegusest elupaigast Jaapanist kingiks kaasa tuunikala, teatab Daily Telegraph.

Fujimoto oli Kim Jong-ili ihukokk aastatel 1989-2001 ning on avaldanud pärast Põhja-Koreast põgenemist mitu raamatut.

Fujimoto sõnul ei pea Kim Jong-un tema vastu viha ning tervitas teda nagu vana tuttavat, teatas Jaapani uudisteagentuur Kyodo. Kimi naist Ri Sol-jud nimetas Fujimoto võluvaks.

Fujimoto sõnul võib Kim hakata Põhja-Koread reformima Hiina turumajanduslikku sotsialismi järgides.

„Kui ma lähen Euroopasse või Jaapanisse näen ma ülevoolavalt palju kaupu ja toitu, aga kui ma naasen Põhja, ei ole seal midagi,“ olevat Kim Fujimotole öelnud. „Kas me peame Hiina poliitikat õppima?“

Analüütikute hinnangul on Fujimoto kohtumine Kimiga veel üks märk selle kohta, et noor Kim tahab end distantseerida isa ja vanaisa režiimist, kes ehitasid üles stalinistliku riigi.

„Otsustades selle järgi, mida Kim Jong-un on teinud umbes viimase kuu jooksul, ta mitte ainult ei distantseeri end isa režiimist, vaid teeb seda ka märkimisväärse julguse ja kiirusega,“ ütles Andrei Lankov, kes on õppinud Pyongyangis ja õpetab praegu Lõuna-Korea Kookmini ülikoolis.

Fujimoto sõnul juhivad Põhja-Koread tegelikult Kim Jong-uni tädi Kim Kyong-hui ja onu Jang Song-taek.

„Kuigi Kim Jong-un valiti mantlipärijaks, viiakse ellu tõenäoliselt üks kümnest tema ettepanekust,“ ütles Fujimoto.