Populaarne teadus- ja tehnikaajakiri Wired heidab auguistinumbris päris suure kivi turvatarkvaratootja Kaspersky Labs’i kapsaaeda, viidates ettevõtte juhi KGB taustale ja seotusele tänase Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistusega.

Kaspersky mõjust kübermaailmas annavad aimu järgmised faktid: 2010. aastal avastas üks tänaseks Kaspersky Labs’is töötav turvaspetsialist USA ja Iisraeli Iraani tuumareaktorite vastu suunatud küberussi, mis osutus esimseks tõsiseltvõetavaks küberrelvaks. Käesoleva aasta mais avastasid Kaspersky antihäkkerid järgmise USA-Iisraeli küberrelvastuse koostööprojekti Flame.

Kaspersky turvatarkvara kasutab üle maailma 50 miljonit inimest ja kuna Kaspersky kood on manustatud nii Microsoft’i, Cisco kui Juniper Networks’i (kaks viimast kuuluvad suurimate võrguseadmete ja -tarkvara tootjate hulka), siis küündib Kaspersky tarkvara kasutajate arv kolmesaja miljonini. Kelle andmed, iga kord kui laetakse alla mõni programm, liiguvad läbi Kaspersky Labs’i Moskvas asuvate keskserverite.

“Huvitav” on ettevõtte juhi Jevgeni Kasperski elukäikki. Tegemist on endise KGB ohvitseriga, kes saab väga hästi läbi Vladimir Putiniga ning kes teeb tihedat koostööd Venemaa Föderaalse julgeolekuteenistusega (FSB).

Kasperski on oma eelnevates juttudes välja pakkunud mitmeid “põnevaid” küberlahendusi. Näiteks teatud internetitegevuste tarbeks rangelt jälgitavate digitaalsete passide loomise ja ettepanek reguleerida sotsiaalvõrgustikke eesmärgiga summutada valitsustevastaseid proteste.
“Seal on liiga palju vabadust,” leiab Kasperski viidataes Facebook’i laadsetele sotsiaalvõrgustikele. “Vabadus on hea. Aga halvad inimesed võivad seda vabadust avaliku arvamusega manipuleerimiseks ära kasutada.”

Kaspersky Lab’i ähvardas aastaid tagasi pankrott, kuid ettevõtte päästis rida tehinguid valitsusega tihedalt seotud Venemaa Keskpangaga. Kaspersky müügi- ja turundusjuhi Harri Kondakovi sõnul sai neist tehingutest alguse terve uus, ettevõtte jaoks murrangulise tähtsusega, ärisuund. Tänaseks on Kaspersky Lab üks kahest ettevõttest, millel on FSB väljastatud Venemaa riigiettevõtetele turvatarkva müümise litsents.

Pikemalt saab lugeda Wired’ist.