Sel kuul kasutab USA merevägi esimest korda biokütust operatsioonil – viis laeva osaleb rahvusvahelistel õppustel Havai lähedal, teatab Fox News.

Mereväe esindaja ütles esmaspäeval Fox Newsile, et „Suur Roheline Laevastik“ kasutab sel kuul kütusesegu, mis koosneb 50 protsendist biokütusest ja 50 protsendist tavapärasest kütusest. See on osa mereväesekretär Ray Mabuse plaanist viia pool mereväest 2020. aastaks üle biokütuse kasutamisele.

Pressiesindaja kinnitas samas, et biokütus, mis ei eelda mootorite ümberehitamist, maksab 26 dollarit gallon, samas kui tavapärane kütus maksab 3,60 dollarit gallon.

Plaani suurimad kritiseerijad on kongressi vabariiklased. Kahtluse alla seatakse kütuse hind ja president Barack Obama alternatiivenergiaalased algatused, mis on kas ettevalmistamata või liiga kallid.

„Ma ei leia, et mereväe ülesanne oleks osaleda uute tehnoloogiate arendamises. Ma ei usu, et me saame seda endale lubada,“ ütles Arizona senaator John McCain, kes on senati relvajõudude komitee liige.

Teine kritiseerija on esindajatekoja relvajõudude komitee liige, vabariiklane Randy Forbes. Tema sõnul näitavad uuringud, et biokütus jääb alati kallimaks ning ta süüdistab Mabust täieliku kuluanalüüsi esitamata jätmises kongressile.