"Islamistid hävitasid just Sidi Yahya mošee (valmis 1440. aastal) sissepääsu... Nad tõmbasid maha püha ukse, mida me kunagi ei ava," ütles üks linnaelanik BNS-i vahendusel.

Endise giidi sõnul hõikusid islamistid "Allah!" ja lõhkusid ukse kirkadega. "See on väga tõsine asi. Osa pealtvaatajaid hakkas nutma."

Ühe kohaliku imaami sugulase sõnul oli ta islamistide rühmituse Ansar Dine (usu kaitsjad) liikmetega rääkinud. Linna mitu kuud okupeerinud islamistid on asunud pühamuid hävitama.

"On öeldud, et kui see uks avada, saabub maailma lõpp, ning nad tahtsid näidata, et see ei ole maailma lõpp."

Mošee lõunapoolne uks on juba sajandeid suletud olnud, sest kohalikud usuvad, et selle avamine toob õnnetust. Uks viib pühakute haua juurde, kuid islamistid seda ilmselt ei teadnud, sest ühe pealtnägija sõnul "oleksid nad kõik ära lõhkunud".

ÜRO teadus-, haridus- ja kultuuriorganisatsiooni UNESCO kodulehe andmeil on Sidi Yahya üks Timbuktu kolmest suurest mošeest, mis ehitati 1440. aasta paiku ehk kuldajastul, kui linn oli haridus- ja kaubanduskeskus. Timbuktud tunti ka "333 pühaku linnana". Kuid islamistid asusid pühamuid hävitama, sest peavad seda ebajumalate kummardamiseks.

UNESCO lisas neljapäeval linna ohustatud kultuuripärandi nimekirja ning ilmselt sellele reageerides asusid islamistid laupäeval pühamuid hävitama.

Rahvusvahelise kriminaalkohtu prokurör Fatou Bensouda hoiatas pühapäeval, et ajalooliste ja usuhoonete hävitamine võib tähendada sõjakuritegu.