"Tervelt 85 lehekülge 400-leheküljelisest doktoritööst on sõna sõnalt maha kirjutatud," leidis komisjon ja soovitas Pontalt doktorikraadi ära võtta, vahendas BNS.

Otsus langetati mitu tundi pärast seda, kui haridusministri kohusetäitja Liviu Pop oli teatanud, et komisjon on reede hommikul avaldatud korraldusega laiali saadetud. Pop kuulutas otsuse kehtetuks, väites, et komisjonil ei ole õigust plagiaadisüüdistuste üle otsust langetada.

Peaminister kuulutas esialgu, et plagiaadisüüdistus ei sunni teda ametit maha panema. Neljapäeval ütles ta aga Hispaania ajalehele El Pais, et on valmis tagasi astuma, kui Briti teadusajakirja Nature süüdistust plagiaadis suudetakse tõestada.

Nature väitis oma mainumbris, et on näinud dokumente, milles kohaselt enam kui pool peaministri 432-leheküljelisest õigusteaduse doktoritööst "sisaldab kopeeritud teksti", millel ei ole korralikke viiteid. Ponta kirjutas oma rumeeniakeelse doktoritöö 2003. aastal rahvusvahelisest kriminaalkohtust.

Ponta väitel kasutas ta 2003. aastal Bukaresti ülikoolis kehtinud eeskirju, mis ei nõudnud autori teksti kasutades jutumärkide lisamist, kui tsiteeritav autor bibliograafias kirjas oli. Ta nimetas juhtumit isiklikuks poliitiliseks lahinguks president Traian Băsescuga.