Briti monarhia võib olla poliitiline relikt, kuid Elizabeth on vaieldamatult maailma tuntuim ikoon. Tema väärika naeratusega müüakse seepi Buckingham Palace Roadi suveniiripoodides ning tema maanaise-stiili (pearätik kurgu alt sõlmes, soe seelik ja kummisäärikud) võttis paar aastat tagasi oma moekollektsiooni aluseks Dolce ja Gabbana.

Kui Lilibet oli kümneaastane, muutis tüdruku elu kardinaalselt ameeriklanna Wallice Simpson, kelle tõttu tema onu loobus troonist. Päeval, mil kuningaks krooniti Elizabethi isa, oli ka selge, et troonipärijaks saab Elizabeth. Kuningas Georges VI ütles oma tütarde kohta, et “Elizabeth on mu uhkus ja Margareth mu rõõm”.

18aastasena oskas neiu juhtida raskeid sõjaväemasinaid (kuigi ta pole kunagi omandanud juhiluba), on terve elu olnud meisterlik ratsutaja ja kirglik tantsija. Läbipaistva nahaga ja kotkaninaga (ning lõvisüdamega) punapeas olla ühendatud tema ema sarmikus ja isa häbelikkus. Oma printsi kohtas Lilibet 13aastasena ega taganenud valikust, kuigi kuningas ei tahtnud abielust Kreeka printsiga kuuldagi — talle ei meeldinud Kreeka troonipärija perekonnas valitsenud natsimeelsus.

Kui kahe väikse lapse emast — prints Charles oli siis kolmeaastane ja printsess Anne poolteist — sai kuninganna, valmistas töö ja pereelu ühitamine tallegi muret. Üks lähedastest õukondlastest on öelnud, et vaevalt said lapsed oma muredega emme juurde joosta — tal polnud aega neid ära kuulata, sest ta oli “liiga pinges, kokkupigistatud huultega ja omaenda emotsioone pelgav”. Tema lapsed pöördusid ema poole “Teie Majesteet emme” — sama pöördumisega algas sel nädalal ka Charlesi peokõne.

Kui kümme aastat hiljem sündisid perre nooremad lapsed (Andrew 1960. ja Edward 1964. aastal), otsustas Elizabeth rohkem perele ja vähem kuningriigile pühenduda. Ta õppis õhtuti lastele unejutte lugema, eriti sai emaliku õrnuse osaliseks pesamuna Edward.

Elizabeth valitseb küll riiki, kuid kodus on püksid ikka mehe jalas. Prints Harry ütles hiljutises intervjuus, et ta ei kujuta ette, kuidas vanaema tuleks oma ametis toime ilma vanaisata. Kuigi prints Philip loobus naise tõttu paljutõotavast mereväelasekarjäärist, pole temast kunagi saanud kuninganna erasekretäri või paaži. Samuti pole ta sekkunud oma naise hobidesse — koerte ja hobuste kasvatamisse. Heaks paarisuhteks pole tarvis ühiseid hobisid, kinnitab ka Elizabeth, ja hobide üle ei vaielda.

Kuninganna tööpäev algab praegugi igal hommikul kell kaheksa dokumentide läbivaatamisega. Ta ratsutab nii palju kui vähegi aega leiab, olgu või vihmase ilmaga. Ja ta mäletab briljantselt oma võistlushobuste sugupuid, mida isegi treenerid peavad märkmikust järele vaatama.

Miks ma seda kõike räägin? Sest mulle meeldib selle vana daami täiuslik elukaar naisena. Ja meeldivad ka paar tema mõtteavaldust. Kui pulmakorraldajad esitasid möödunud aastal Williamile nimekirja 700 tähtsa külalise nimega, helistas prints vanaemale ja küsis, kas ta tõesti peaks nii palju rahvast kokku ajama. Unusta ära, vastas vanaema, tee oma nimekiri ja alusta sõpradest.

Samuti arvab kuninganna, et sõdimine läheb liiga kalliks, rahu sõlmida on odavam.