Gauck ütles ajalehele Die Zeit, et liidukantsler Angela Merkeli välja öeldud seisukoht, et Iisraeli õigus olemasolule on Saksamaa riiklik huvi, võib olla järgmise põlvkonna jaoks liiga palju küsitud, vahendab The Local.

„See proua Merkeli lause tuleb minu põlvkonna südametest,“ ütles Gauck. „Kõike, mida me tahame teha, peaks juhtima eesmärk, et Iisrael peab olema kaitstud juutide kodumaana. See lause ei ole sündinud lihtsalt poliitilistest aluspõhimõtetest, vaid sügavast kahetsusest. See on moraalne kohustus meie endi vastu, mis paneb mind tõsiselt muretsema, kas me suudame tõlkida selle vajaduse suuruse poliitilisse tegevusse.“

Sel nädalal Iisraeli külastanud Gauck ütles, et ei taha sugugi holokaustidebatile joont alla tõmmata. „Aga on üks tendents, mida ma ei taha järgida – holokausti tajumise tõstmine religioonilaadsete mõõtmeteni, millegi sürreaalseni,“ sõnas Saksamaa president.

Gauck külastas Ramallahis palestiinlaste presidenti Mahmoud Abbasi ning lubas, et Saksamaa jätkab palestiinlaste rahalist toetamist (praegu on toetuse suurus 70 miljonit eurot aastas) nii kaua, kuni Lähis-Ida konfliktile pole lahendust.

Gauck ütles Die Zeitile, et nõustub põhimõtteliselt oma eelkäija Christian Wulffi avaldusega, et islam kuulub Saksamaale. Wulffi avaldus tekitas Saksamaal palju vastakaid arvamusi. Gauck ütles aga, et tema oleks sõnastanud selle teisiti. „Ma oleksin lihtsalt öelnud, et moslemid, kes siin elavad, kuuluvad Saksamaale.“