Kui jõuluvanade kokkutulekust hakatakse rääkima juba suvel ning jõulukuuski hakatakse tooma ja püsti panema juba mardipäeva paiku novembri alguses, jääb mulje, nagu jõulud oleksid meil juba aastaringselt. Mõistagi põhjustab seda ka jõulupühade reklaamimist seisma jääma kippuv kaup. Et seisvast kaubast lahti saada, siis mõeldakse välja erinevaid trikke, kuidas seda rahvale kaela või pähe määrida.

Pühad on kaunid siis, kui neist kõneldakse mõned päevad enne nende kätte jõudmist. Vanal ajal oli jõuludest rääkimine suisa keelatud. Iga õige eestlane tõi aga ka ENSV ajal omale jõulukuuse koju ning pidas vaikselt oma pere seltsis neid kauneid pühi. Ka näiteks filmi "Kevade" üks kaunemaid lõike on just see jõulupuuga seonduv, mis jättis väga kauni mulje.

Kuna elame kapitalismi ajastul ja oleme Euroopa Liidu liikmesriik, siis kiputakse kõik kaunis ära lörtsitama äritsemise eesmärgiga. Poed on kõiksugu kaupa täis ning see kipub seisma jääma ja ostjaid mitte eriti leidma. Kapitalist ei taha ju kahjusid kanda ning nii hakataksegi tegema reklaami, et kaubast lahti saada. Üks hea võimalus seisvast kaubast lahti saada on selle panemine kingipakki ning kuna kingitusi tehakse just eelkõige jõulude ajal, siis on hakatud jõuludest rääkima juba aastaringselt ning see on muutnud kaunid jõulud juba ebameeldivaks. Juunis on jaanipäev, kuid ka sel ajal kiputakse kajastama jõuluvanade kokkutulekut. On ikka veider vaatepilt küll, kui taadid oma jõuluvammustega kuuma ilmaga mööda tänavaid kõnnivad.

Kõige hullem periood algab novembri alguses kui on mardipäev. Sel ajal hakatakse juba metsast kuuski tooma ning telekas näidatakse jõuludega seonduvaid reklaame.

Kui kätte jõuab juba jõululaupäev, siis oleme juba sellest pikaajalisest "jõulupohmellist" tüdinenud ning jõulupühad meile enam erilist rõõmu ei valmistagi.

Õnneks pole jaanipäeva suudetud veel ära rikkuda ning siin pole ka midagi imestada, sest lihatooted (šašlõkk ja grillvorstikesed) on ju minev kaup ning neid jõulupakki ei panda. Verivorst kuulub jõulude juurde.

Tahaks väga loota, et edaspidi enam jõulule selliselt ära ei lörtsita ning jõulupühadest tehakse juttu ikka siis, kui jõulutaat saabumas on.